Caută
Close this search box.

Cum ar putea să fie scos Donald Trump din Casa Albă, pe 20 ianuarie

trump

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, nu şi-a recunoscut înfrângerea, la aproape două săptămâni de la alegeri, deşi mijloacele legale de contestare a rezultatelor votului în statele-cheie sunt aproape epuizate. Cui i-ar reveni sarcina să-l escorteze pe Donald Trump, din Biroul Oval, în Ziua Inaugurării, în scenariul improbabil în care nu ar dori să plece de la Casa Albă?

Foşti oficiali ai Secret Service au declarat aproape unanim pentru Business Insider, conform Adevărul, că sunt „teritorii necercetate”, dar că în orice caz nu ei sunt chemaţi să se ocupe de asta. Anumite scenarii au prins însă contur în grupuri private de chat, din care fac parte foşti oficiali ai Departamentului pentru Securitate Internă.

Experţi guvernamentali, care nici ei nu dispun de vreun manual de instrucţiuni, sunt de părere că totuşi agenţii Secret Service vor trebui să o facă în cele din urmă. Cinci foşti oficiali din Secret Service şi Departamentul de Securitate Internă (DHS) au declarat sub anonimat pentru Business Insider că în mod cert o asemenea situaţie ar fi una inconfortabil de gestionat.

Scenariul în care un fost preşedinte ar refuza să-i cedeze locul preşedintelui-ales în Ziua Inaugurării ar fi cu adevărat extrem: „Atunci am atinge un punct critic maxim. Nu-mi închipui că s-ar putea ajunge acolo, dar în climatul actual avem multe premiere”.

Predarea ştafetei între preşedinţi are loc după un protocol bine stabilit – preşedintele care pleacă îl primeşte pe cel ales la Casa Albă în dimineaţa zilei de 20 ianuarie, ca apoi să plece împreună spre Capitoliu pentru ceremonia de învestire.

În cele din urmă fostul cuplu prezidenţial se îndepărtează într-un elicopter, în timp ce personalul de Casa Albă purcede la mutarea noii familii prezidenţiale. Nu este clar ce va face Trump – dacă va participa la ceremonia de învestire ca fost preşedinte sau va refuza să plece de la Casa Albă.

O altă posibilitate ar fi să părăsească Washingtonul înainte de 20 ianuarie, cum spun foşti aliaţi certaţi cu Trump. Pe de altă parte, Trump a fost totuşi ales preşedintele SUA şi în această calitate ar trebui să predea ştafeta succesorului său măcar în ultimul ceas, şi anume în Ziua Inaugurării.

Este improbabil că nu o va face. Ar fi destul de complicat pentru Secret Service, o agenţie din cadrul DHS însărcinată cu protecţia preşedintelui, să fie nevoită să evacueze un fost preşedinte pe care trebuie de asemenea să-l apere. Apoi agenţia nu ar dori să-şi asocieze imaginea cu o sfadă politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri