Cu doua săptămâni înainte de alegeri, subiectul pensiilor speciale este readus în atenția publică.

Parlamentarii USR și-au depus demisiile cu începere din 18 decembrie ca să nu aibă mandat complet și să nu beneficieze de pensie specială.

Partea ironică e că liderii PSD Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis au anunțat și ei că vor demisiona, alături de mai mulți colegi, în ultima zi de mandat.

În contextul dat, PNL, PMP și USR au cerut convocarea de urgență a plenului parlamentului pentru eliminarea acestor pensii prin vot.

Pensiile speciale au încins spiritele în parlament. PNL și PMP au criticat demersul USR și PSD și au cerut vot în plen. Liderul deputaților PNL a susținut că procedura pentru ca demisiile să devină efective implică o ședință de plen și vacantarea posturilor.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că singura soluție corectă este abrogarea tuturor pensiilor speciale. Iar liderul Pro România, Victor Ponta, a scris pe Facebook că Marcel Ciolacu și deputații USR trebuie să dea un simplu vot la proiectul de lege aflat la Camera Deputaților.

În parlament există două inițiative legislative de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocate în comisii, anunta Stiri.TVR.

Potrivit legii, parlamentarii care au cel puțin un mandat întreg pot cere, când ajung la vârsta pensionării, o indemnizație care le poate aduce mii de lei pe lună sau chiar mai mult dacă au avut mai multe mandate.

O lege de abrogare a pensiilor speciale, aprobată de parlament, a fost respinsă de Curtea Constituțională, iar o alta care prevedea impozitarea lor a fost de asemenea contestată, dar CCR nu a dat, deocamdată, un verdict.

 

181 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here