Caută
Close this search box.

Dr. Octavian Jurma: Vom avea 500.000 de infectări până la Crăciun

octavian jurma

Cercetătorul și medicul Octavian Jurma atrage atenția asupra faptului că, din cauza ezitărilor Guvernului, de a lua măsuri de carantină, numărul cazurilor de decese ar putea crește dramatic înainte de Crăciun, iar beneficiul electoral, urmărit de politicieni, va fi de fapt un dezastru.

Jurma a mai afirmat și că în România pandemia a fost politizată, politicienii urmărind „curba opiniei publice și nu curba epidemiologică”.

„Sunt oameni competenți care îi consiliază și din date care știu că există se știe cu o săptămână înainte cum stăm cu rata de infectare. Dar ar trebui să se urmărească și indicatori naționali, nu doar raportările locale. Sunt două curbe, ale raportării oficiale și raportările pe județe.

Curba oficială variază de la o zi la alta. Însă pe județe nu se iau măsuri, pentru că sunt niște criterii care, dacă nu sunt îndeplinite toate, atunci nu sunt obligați să instituie măsuri de carantină”, a declarat Octavian Jurma, pentru Ziare.com.

Jurma a mai precizat că și în orașele mari se ezită pentru luarea măsurilor mai dure de carantină, invocându-se argumentul că „mai sunt locuri în spitale, mă refer la Timișoara, Sibiu sau Cluj, și atunci nu se impune carantină strictă”.

Jurma vede că e inevitabilă carantină totală pe perioadă scurtă, dând exemplu Israelului, pentru că efectele se înregistrează mult mai repede.

„S-a mai observat un aspect foarte important. Acolo unde s-au luat măsuri seriose de carantină în al doilea val, efectul se vede mult mai repede. Israelul a demonstrat asta. Se vede chiar în următoarele două săptămâni de când institui carantină, chiar și la o incidența de 10 la mie. Noi, în schimb, pentru că am ezitat, vom aveam 500.000 de infectări înainte de alegeri, astfel că beneficiul electoral pe care l-au urmărit nu îl vor obține.

Problema e că numărul de decese va crește spre Crăciun. Pentru că central nu se iau măsuri eficiente, local nu se testează în mod delibrat pentru a se păstra numărul mic. Să ne uităm la Franța care a luat măsuri dure, ei au intrat deja pe scădere.

Italia, care ezită la fel ca noi, are o creștere mare de cazuri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri