Caută
Close this search box.

DSP Arad spune că 5 la sută din cifrele privind rata de îmbolnăvire sunt eronate

covid-19

Fără un sistem centralizat, multe date ale celor infectați sau ale contacților se pierd pe drumul între instituții. Mai mult, sunt persoane care află că sunt pozitive, deşi nu şi-au făcut vreun test pentru Covid.

Cinci la sută din cifrele privind rata de îmbolnăvire sunt eronate, susține directorul DPS Arad. Explicația e un volum mare de muncă, sistemul greoi de adunare a datelor și angajați obosiți.

Este doar una dintre probleme apărute zilnic în timpul anchetelor epidemiologice la Arad. O singură cifră greșită sau lipsa unei litere poate da peste cap ancheta epidemiologică, potrivit TVR. De multe ori este o muncă de detectiv pentru medicii și asistentele care lucrează acum la DSP.

Practic, datele unui singur pacient se plimbă de la DSP la un laborator medical, înapoi la Direcție și la medicul de familie. Este inevitabil să nu apară greșeli.

În plus, fiecare spital sau instituție angrenată în lupta cu pandemia operează cu un sistem informatic diferit, ceea ce îngreunează foarte mult procesul și face dificilă o comunicare eficientă. În fiecare zi, direcțiile de sănătate publică din țară prelucrează zeci de mii de teste COVID. Soluția ar fi un sistem unic centralizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri