Despre ceapa roșie știm că este gustoasă, mai ales adăugată în salate, dar puțini știu despre efectele miraculoase ale consumului de ceapă roșie.

Ceapa roșie este mult mai gustoasă decât ceapa albă, sau galbenă și, pe lângă faptul că nu ne face să plângem atât de mult când o curățăm, ca surorile ei galbene și albe, specialiștii ne-o recomandă pentru efectele miraculoase ale consumului de ceapă roșie.

Ceapa roșie, considerată o legumă destul de banală, folosită la supe, tocănițe și salate, în principiu, reprezintă o forță terapeutică puternică în combaterea șiprevenirea anumitor afecțiuni.

Beneficiile consumului de ceapa roșie

 • are un important rol în detoxifierea organismului și totodată efecte benefice și în curele de slăbire;
 • are acțiune diuretică, stimulând ficatul și rinichii și ajutând la eliminarea ureei și a clorurilor;
 • este considerată un puternic antioxidant, cu roluri esențiale în prevenirea tumorilor;
 • este o importanta sursă de vitamine: A, B şi C, săruri minerale care se găsesc atât în miezul cepei cât și în foile ei, considerate antibiotice naturale, dar are și un rol puternic diuretic. De aceea foile de ceapă se folosesc la prepararea diverselor ceaiuri, cu roluri benefice pentru ameliorarea tusei și a răcelii;
 • ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, prin conținutul unui compus numit alil propil disulfid, asemănător efectelor insulinei. Ceapa nu poate înlocui terapia cu insulină, însă datorită efectelor hipoglicemiante, poate fi benefică celor cu glicemia mare sau diabet;
 • are rol de a calma stările de nervozitate, stresul, sau atacurile de panică, zdrobind o ceapă și apropiind-o ușor de nas;
 • ca și usturoiul, ceapa roșie are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Consumul de ceapă roșie ajută la fluidizarea sângelui și împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice, dar poate preveni și apariția unui infarct miocardic;
 • consumul de ceapă roșie la ceas de seară, ne poate asigura un somn liniștit;

Pe lângă beneficiile interne, ceapa roșie are și anumite beneficii de uz extern, având un rol antiseptic:

 • ceapa roșie poate calma durerile reumatice şi migrenele, feliată rondele și împachetată în tifon, apoi așezată pe locurile dureroase.
 • ceapa roşie are și proprietăți benefice împotriva căderii părului. Răzuită și amestecată cu sare, piper și puţină apă călduţă, se folosește la masarea scalpului, timp de câteva minute. Apoi se clatește bine părul cu apă caldă și se spală cu șampon.
 • cataplasme din ceapă roșie folosite de 2-3 ori pe zi, pot ajuta în: stomatite, afte bucale, infecții buco-faringiene, furunculoză, abcese, panarițiu, negi, pistrui, ulcerații cutanate, degerături, înțepături de insecte, etc.
561 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here