Caută
Close this search box.

EMA cere eficacitate şi siguranţă a vaccinurilor anti-COVID pe termen lung

vaccin gripal

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) le-a cerut vineri diferitelor companii farmaceutice care lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID-19 să continue testele dincolo de orice termen stabilit iniţial, pentru a determina eficacitatea şi siguranţa acestora pe termen lung, relatează agenţia EFE.

Într-un comunicat emis de această instituţie europeană, ea îndeamnă toate părţile implicate în acest proces, inclusiv cercetători, lumea academică, instituţiile de reglementare ale industriei farmaceutice din diferite state, ”să continue testele dincolo de perioada în care au fost evaluate cazurile de COVID-19 predefinite pentru a face o analiză finală” a testelor clinice.

Un purtător de cuvânt al EMA a declarat agenţiei EFE că nu este avută în vedere posibilitatea acordării ”unei autorizaţii extraordinare” de comercializare a vreunui vaccin în UE până când nu vor exista informaţii suficiente privind eficacitatea şi siguranţa, potrivit Agerpres. ”Termenele pentru autorizarea vaccinurilor sunt extrem de dificil de estimat. EMA va evalua datele preliminare privind eficacitatea, ca a parte a evaluării continue, imediat ce compania le oferă”, a mai afirmat acesta.

Totuşi, directorul executiv al acestei agenţii europene, Emer Cooke, s-a declarat miercuri încrezător că EMA va putea da o opinie ştiinţifică pozitivă asupra unor vaccinuri împotriva COVID-19 înainte de Crăciun.

Testele clinice pentru trei vaccinuri experimentale împotriva COVID-19 au arătat – conform companiilor care le-au dezvoltat (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca) – un grad ridicat de eficacitate şi siguranţă, dar vaccinarea la scară mondială necesită punerea în funcţiune a unei maşinării globale cu proceduri şi reguli similare pentru toţi.

”Ceea ce ne preocupă cel mai mult este dacă ţările sunt pregătite pentru vaccinare”, a declarat vineri, la o conferinţă de presă la Geneva, directorul general al Federaţiei internaţionale a companiilor farmaceutice, Thomas Cueni.

El a făcut referire inclusiv la dificultăţile logistice generate de diferitele norme naţionale privind condiţionarea vaccinurilor şi emiterea prospectelor.

Acesta a estimat că aprobarea vaccinurilor ar putea fi rapidă, dar nu este convins că s-a avansat îndeajuns în privinţa detaliilor practice ale distribuţiei globale a unuia sau mai multor vaccinuri în următoarele săptămâni sau luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri