Caută
Close this search box.

Expert Forum: Secţiile de vot de la alegerile locale, din încăperi mici trebuie relocate

prezenţa la vot

Secţiile de votare care au funcţionat la alegerile locale în încăperi de sub 25 metri pătraţi trebuie relocate, acolo unde este posibil, înainte de alegerile parlamentare, în spaţii care să permită menţinerea distanţei de siguranţă, se precizează în Raportul de monitorizare a alegerilor locale prezentat  Expert Forum (EFOR), citat de Agerpres.

„Problema e că, mai ales în mediul urban, sunt destul de multe secţii sub 25 metri pătraţi, birourile electorale sunt destul de numeroase, mai puţin numeroase ca la locale, dar în practică credem că multe din aceste spaţii nu au oferit suficientă distanţare pentru membrii birourilor electorale.

Şi, să nu uităm că, prin legislaţie, birourile electorale au fost mărite practic, ceea ce pentru acest an este complicat din perspectiva logisticii”, a spus Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale, în cadrul Expert Forum.

Preşedintele AEP, Florin Mituleţu Buică, a dat asigurări, într-o intervenţie online, că au fost schimbate sediile unor secţii de votare, astfel încât procesul electoral să se poată desfăşura „cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute în această perioadă de pandemie”.

El a spus că, din discuţiile pe care le-a avut cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul Afacerilor Interne, regulile sanitare la parlamentare vor fi „identice ca şi la alegerile locale”.

În altă ordine de idei, Florin Mituleţu Buică a arătat că, la alegerile locale, AEP a înregistrat „foarte multe retrageri, aproape de procesul electoral, în ultima săptămână, de teama pandemiei de COVID 19”.

În ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate pentru combaterea COVID-19 şi utilizarea metodelor alternative de vot, Raportul recomandă ca alegătorii aflaţi în izolare sau carantină să poată solicita urna specială fără a spori riscul de infectare cu COVID 19 prin contactul fizic cu alte persoane, iar legislaţia ar trebui modificată pentru a permite depunerea de cereri prin mijloace electronice.

De asemenea, autorităţile ar trebui să permită înregistrarea prin mijloace online şi pe o perioadă mai îndelungată, prin intermediul birourilor electorale de circumscripţie, iar alegătorilor care nu pot părăsi locul de muncă în ziua alegerilor trebuie să li se permită să voteze cu urna specială.

Expert Forum atrage atenţia că reglementările privind siguranţa sanitară trebuie adoptate în timp util, iar Guvernul şi AEP trebuie să desfăşoare o campanie de informare susţinută, prin instrumente cât mai diverse şi adaptate tuturor categoriilor de participanţi la procesul electoral (radio, TV, online, inclusiv în limbile minorităţilor naţionale şi în format accesibil persoanelor cu dizabilităţi).

Expert Forum şi organizaţiile membre ale coaliţiei FiecareVot au lansat, în cadrul unui eveniment desfăşurat online, Raportul de monitorizare a alegerilor locale şi stadiul organizării alegerilor parlamentare.

Potrivit documentului, adoptarea târzie a unor reglementări pentru limitarea răspândirii COVID 19 a creat confuzie şi au dus la imposibilitatea practică a implementării lor în timp util, deşi au fost transmise recomandări pentru adoptarea unor noi măsuri şi s-a solicitat clarificarea unora dintre cele
adoptate încă din august 2020.

„Modificările legislative nu au rezolvat accesul la urna specială pentru persoanele aflate în carantină sau izolare şi care nu deţineau documente medicale (care au fost private efectiv de posibilitatea de a vota) şi nu au luat în calcul introducerea unor noi metode alternative de vot pentru grupurile vulnerabile de alegători”, se mai arată în raportul Expert Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri