Caută
Close this search box.

Fostul consort al Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost condamnat pentru evaziune fiscală

renate weber

Fostul soț al Avocatul Poporului Renate Weber, Daniel Gavrilaș Weber, a fost condamnat de Tribunalul Alba, la închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

Faptele datează de acum 10 ani, dar dosarul a fost trimis în judecată doar în 2018. Inițial, bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost achitat de Tribunalul Alba, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei.

În 11 noiembrie 2020, instanța de fond a pronunțat o nouă decizie, prin care l-a găsit vinovat pe inculpat și l-a condamnat astfel: 6 luni de închisoare, pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu; 2 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, în formă continuată (6 acte materiale), respectiv „omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, informează Ziare.com.

Instanța a contopit pedepsele în cea mai grea, de 2 ani de închisoare, pe care a suspendat-o condiționat, pe o perioadă de 4 ani. Lui Gavrilaș Weber Daniel i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a fi administrator de firmă.

De asemenea, s-a admis acțiunea civilă exercitată de partea civilă AJFP Alba Iulia, inculpatul trebuind să plătească suma de 668.698 de lei, cu titlu despăgubiri civile, precum și la plata accesoriilor, calculate la data efectuării plății. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel.

„(…) menține măsură asiguratorie a sechestrului luată prin Ordonanță procurorului din dată de 03.09.2013, asupra bunurilor mobile și imobile aparțînând inculpatului, până la concurența sumei de 668.698 de lei. Dispune comunicarea hotărârii la Oficiul Registrului Comerțului Albă și la AJFP Alba, pentru efectuarea cuvenitelor mențiuni la data rămânerii definitive a acesteia”, se mai precizează în mînuța deciziei Tribunalului Albă.

În motivarea actului de sesizare a instanței s-a reținut că inculpatul, în calitate de administrator împuternicit la societatea Eco Sistem SRL Albă Iulia, a refuzat în mod nejustificat să pună la dispoziția organelor de urmărire penală evidență financiar contabila a acestei societăți, iar în perioada 13.01.2007 – 18.10.2010 nu a înregistrat în evidență contabila a societății un număr de 6 facturi emise către mai mulți beneficiari.

Urmare a neinregistrarii acestor facturi în evidențele contabile ale societății, prejudiciul cauzat statului prin a fost calculat la suma de 668.698 lei, compusă din impozit pe profit de 340.828 lei și TVA de 327.870 lei, potrivit raportului de inspecție fiscală întocmit în februarie 2012.

În perioada în care Gavrilaș Weber Daniel a săvârșit faptele pe care este judecat, acesta nu mai era căsătorit cu Renate Weber. Cei doi au divorțat cu mai mulți ani înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri