Caută
Close this search box.

Granița dintre Arabia Saudită și Irak se redeschide după 30 de ani

Granița dintre Arabia Saudită și Irak se redeschide după 30 de ani. Astfel, pelerinii care merg la Mecca pot din nou să treacă pe la Arar.

Autoritățile de la Riad au tăiat relațiile diplomatice cu Bagdadul în 1990, după ce fostul dictator Saddam Hussein invadase Kuwaitul.

Chiar dacă Saddam a fost înlăturat de la putere și ulterior ucis, relația Arabiei Saudite cu Irakul nu a fost deloc ușoară. În ultimii 3 ani însă, lucrurile au început să se schimbe, iar acum, premierul irakian este un apropiat al Prințului saudit Mohammed bin Salman.

Potrivit TVR, relațiile au fost reluate de fapt acum 5 ani, când Arabia Saudită a redeschis, după 25 de ani, ambasada la Bagdad. De fapt, saudiții s-au străduit în tot acest timp să includă Irakul în planul lor de a opri influența regională a Iranului. Pentru Irak, reluarea traficului de frontieră înseamnă beneficii economice.

Cele două state arabe plănuiesc să redeschidă și un al doilea punct de frontieră în regiunea sudică a Irakului. Este o perspectivă pe care facțiunile pro-iraniene din Irak nu o agreează deloc. De altfel, în preajma evenimentului, gruparea Rezistența islamică a avertizat că va urmări îndeaproape întreaga activitate de la graniță, un comunicat pe care șeful executivului de la Bagdad l-a respins vehement, precizând că investițiile saudite nu vor face decât să creeze slujbe într-o țară în care o treime din forța de muncă tânără este șomeră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri