Preşedintele kosovar Hashim Thaçi a demisionat, în urma inculpării sale de către Tribunalul Special (KSC) de la Haga, cu privire la crime de război, în timpul războiului cu forţele sârbe la sfârşitul anilor ’90, relatează AFP.

Hashim Thaçi, în vârstă de 52 de ani, fostul conducător al rebeliunii separatiste UCK, domină viaţa politică din Kosovo de două decenii, aminteşte News.ro. ”Aşa cum am promis, nu voi permite în nici o circumstanţă să mă prezint în faţa Curţii, în calitate de preşedinte al Republicii Kosovo”, a declarat el.

”În consecinţă, pentru a apăra integritatea funcţiei de preşedinte al Kosovo şi demnitatea cetăţenilor, demisionez din postul de preşedinte al Republicii Kosovo”, a anunţat el.

Hashim Thaçi îşi proclamă dintotdeauna nevinovăţia în războiul din 1998-1999 şi acuză justiţia internaţională că rescrie istoria. Majoritatea locuitorilor Kosovo consideră conflictul drept un război drept împotriva opresiunii sârbe.

”Acestea nu sunt nişte momente uşoare pentru mine şi familia mea şi pentru cei care m-au susţinut şi au crezut în mine în aceste ultime trei decenii de luptă pentru libertate, independenţă şi construire a unei naţiuni”, a adăugat el.

Inculparea sa cu privire la crime, dispariţii, persecuţii şi tortură a fost făcută publică în iunie. Anunţând confirmarea acestei inculpări de către un judecător, Hashim Thaçi nu a precizat ce acuzaţii au fost reţinute. El a promis însă ”să colaboreze strâns cu justiţia”.

Aliatul său apropiat Kadri Veseli, fostul director al serviciilor de informaţii ale gherilei kosovare, a anunţat la rândul său confirmarea inculpării sale de către Tribunalul de la Haga.

KSC este o instanţă a dreptului kosovar alcătuită din judecători internaţionali, însărcinată să ancheteze cu privire la crime comise de UCK în timpul şi după conflictul din perioada 1998-1999, în principal vizând sârbi, romi şi opozanţi kosovari faţă de gherilă.

Acest tribunal are sediul în Olanda, cu scopul de a proteja martorii, care sunt supuşi unor presiuni şi ameninţări.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, Războiul din Kosovo între forţe sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, majoritatea albanezi. El s-a încheiat după ce o campanie occidentală de bombardamente a obligat forţele sârbe să se retragă.

171 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here