Caută
Close this search box.

Joe Biden se apropie de victorie în alegerile prezidenţiale din SUA

Joe Biden

Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane este în continuare în suspans, în cinci state-cheie, unde numărarea voturilor e încă în curs, iar cursa este prea strânsă pentru a se declara un învingător.

Este de ajuns ca Biden să câştige într-un singur stat, pentru a depăşi 269 de electori, care l-ar face câştigător. Cel mai apropiat de un rezultat final pare a fi statul Nevada, unde Biden conduce cu 0,6% din voturi şi rezultatul final ar putea să vină în următoarele ore.

Fiecare stat atribuie un anumit număr de mari electori. Cu cei deja determinaţi, Joe Biden numără 253 sau 264 de mari electori – din cauza unor incertitudini cu privire la statul Arizona, unde Trump a început din nou să se apropie de Biden, iar Donald Trump are acum tot 214.

Oricare dintre cei doi candidaţi are nevoie de 270 de mari electori, pentru a ajunge în fotoliul de la Casa Albă.

Cei trei mari electori din Alaska nu au fost atribuiţi încă, dar nici un democrat nu s-a impus de decenii în acest stat, iar la finalul scrutinului nu exista vreun dubiu în acest sens, pentru că Trump conduce detaşat.

ARIZONA

11 mari electori sunt în joc

Joe Biden înregistrează 50,5% din sufragii, iar Donald Trump 48,1%, o diferenţă de 68.000 de voturi, la numărarea parţială a 86% din sufragii.

Fox News şi Associated Press (AP) au apreciat că democratul a obţinut o victorie în acest stat din Vest şi că este imposibil ca republicanul să recupereze.

Alte publicaţii – ca New York Times (NYT) sau CNN – preferă să aştepte pentru a atribui victoria în acest stat, care votează în mod tradiţional cu republicanii şi unde Trump pare a se apropia, pe ultimele voturi prin corespondenţă numărate.

Autorităţile locale nu cred că sunt în măsură să încheie numărarea voturilor până vineri, probabil. În acest moment, teoretic, Donald Trump mai poate recupera diferenţa mare de electori, dar numai dacă va câştiga în toate statele unde nu s-a dat rezultatul final

GEORGIA

16 mari electori în joc

În total, 96% dintre voturi au fost înregistrate în acest stat din Sud-Vest, care votează în mod tradiţional cu republicanii. Mai sunt de numărat 61.367 de voturi.

Donald Trump conducea marţi seară, însă avansul său s-a redus treptat şi mai dispunea de un avans de doar 18.500 de voturi faţă de Joe Biden, cu un scor de 49,6% la 49,2%, potrivit presei americane.

Autorităţile locale au prevăzut o conferinţă de presă la ora locală 10.30 (17.30, ora României), când lucrurile s-ar putea clarifica.

NEVADA

6 mari electori în joc

86% dintre voturi erau înregistrate în acest stat deşertic din Vest, care a votat cu Hillary Clinton în anul 2016.

Joe Biden se afla pentru moment în frunte, cu 49,3%, iar Trump înregistra 48,7% din voturile exprimate. Este vorba despre o diferenţă de 8.000 de voturi. Autorităţile locale au anunţat că urmează să comunice rezultatul final în cursul acestei zile.

PENNSYLVANIA

20 de mari electori în joc

89% dintre voturi erau numărate în acest stat industrial, de pe ”Centura de rugină” din Nord-Est, în care candidaţii au făcut o campanie aprigă.

Avansul confortabil al lui Donald Trump s-a redus, dar el avea în continuare cu 160.000 de voturi în plus faţă de rivalul său (50,7% la 48,2%).

Mai erau de numărat 750.000 de buletine de vot – toate trimise prin poştă, o modalitate mult mai folosită de către alegătorii democraţi, ceea ce ar putea, potrivit presei americane, să inverseze rezultatul final, pentru că mai sunt multe coturi de numărat.

Autorităţile locale speră să fie în măsură termine numărarea voturilor până vineri, spune News.ro.

NORTH CAROLINA

15 mari electori în joc

95% dintre voturi au fost deja înregistrate în acest stat, în mod tradiţional republican.

Donald Trump era în avantaj (50,1%) faţă de Joe Biden (48,7%) cu aproximativ 77.000 de voturi.

Însă voturile prin corespondenţă, trimise cel mai târziu până în ziua alegerilor – 3 noiembrie – sunt acceptate, dacă sosesc în următoarele nouă zile. Lucrurile s-ar putea lungi foarte mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri