Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis i-a spus Angelei Merkel că România susține condiționarea fondurilor UE de statul de drept

klaus iohannis

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a transmis condoleanțe președintelui pentru victimele incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

De asemenea, în contextul reuniunii din această seară a liderilor europeni, Iohannis a spus că România a susținut de la început „instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului UE”, potrivit unui comunicat emis de Președinție.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 19 noiembrie a.c., o convorbire telefonică cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, la solicitarea acesteia.

Discuția a avut loc în pregătirea reuniunii, din această seară, a membrilor Consiliului European, în format videoconferință, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleanțe Președintelui României pentru victimele incendiului care a avut loc la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a exprimat speranța că cei răniți se vor recupera într-un timp cât mai scurt.

În cadrul discuției, au fost abordate evoluțiile din cele două țări și măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19. Președintele României a subliniat faptul că răspândirea virusului la nivelul Uniunii Europene rămâne îngrijorătoare, situație în care coordonarea și cooperarea dintre statele membre trebuie consolidată.

De asemenea, a mai fost discutat subiectul negocierilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, precum și Planul european de redresare economică.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a susținut constant necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor negocieri. Din acest motiv, partea română a făcut dovada unei abordări constructive și responsabile, fiind de acord cu propunerile de compromis negociate de Președinția germană a Consiliului UE cu Parlamentul European.

Președintele României a subliniat că țara noastră a susținut de la început instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului Uniunii Europene și, în consecință, susține acordul obținut de Președinția germană pe acest dosar”, arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială, citat de Digi24.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut miercuri că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept. În schimb, liderii Parlamentului European spun că nu vor face „nicio concesie” în faţa Ungariei şi Poloniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri