Laura Ghibu, medic de origine română stabilit de mulți ani în Suedia, a reacționat împotriva vocilor din spațiul public din țara noastră care se opun măsurilor de restricție impuse în România.

Aceasta subliniază că modelul suedez de luptă cu pandemia nu poate fi aplicat oriunde, că au fost restricții mai dure și că nu s-a încercat niciodată atingerea imunității de grup.

Medicul a arătat că o parte dintre colegii săi au fost puși dintr-odată în fața unor situații extreme. Pur și simplu nu știau cum să prevină și cum să trateze această boală.

Mai mult, aceasta subliniază că modelul suedez nu înseamnă să trăiești normal și să te infectezi la liber, ci să adopți un comportament responsabil.

Mesajul integral al medicului român:

„Scrisoare deschisă către Dan Bittman, Mircea Dinescu și alți „experți”.
Lăsați „modelul suedez” în pace!

Ca să faci ca suedezii, trebuie să fii suedez. De aceea ca să înțelegi strategia suedeză de combatere a pandemiei de COVID 19, trebuie, nu numai să fi trăit în această țară, ci să te fi și format în cultura suedeză.

În primăvară când pandemia a intrat în Suedia, odată cu cei întorși din vacanțele de sport de iarnă din februarie, am fost luați pe nepregătite.

Sistemul sanitar suedez, construit să fie cât mai eficient și economic posibil, nu avea materiale de protecție decât pentru câteva zile de activitate normală. Se aplica metodă „just în time”, adică, se făcea comandă doar atunci când se prevedea că materialele s-ar fi terminat. Asta fiindcă furnizarea materialelor noi se făcea, de obicei, în 24 de ore și nu se dorea să se utilizeze spații pentru depozitare. Când lanțurile de distribuție s-au rupt, iar toată Europa s-a lovit de primul val al pandemiei, spitalele și azilele pentru vârstnici s-au lovit de penuria materialelor de protecție și dezinfecție.

Printre altele, acest fapt a determinat un număr mare de infectări cu noul virus corona.
Medicii au fost puși dintr-odată în fața unor situații extreme. Pur și simplu nu știau cum să prevină și cum să trateze această boală. Datorită numărului mare de cazuri concomitente au fost nevoiți să aleagă pe cine să primească suport în terapie intensivă și pe cine nu. Au ieși și au spus public asta! Iar majoritatea suedezilor au înțeles, au acceptat și s-au mobilizat ca medicii să nu mai trebuiască să facă asemenea alegeri.

Numărul de victime în Suedia la începutul pandemiei a fost printre cele mai ridicate din lume! Jumătate dintre cele peste 5900 de victime au fost beneficiari ai servicilor de asistență pentru vârstnici.

Multe dintre aceste victime puteau fi salvate dacă se luau măsuri corecte și la timp. Adevărul este că vârstnicii din centrele de asistență nu au fost protejați îndeajuns.

Cum spuneam înainte, motivele au fost multe. Au fost analizate la rece și greșelile au fost corectate. Și au fost multe greșeli! Ceea ce nu se înțelege în alte țări e că: poporul suedez, în marea sa majoritate, a iertat aceste greșeli, a acceptat pierderile și a înțeles dificultatea momentului. Cei care au luat deciziile greșite și-au cerut scuze și au corectat! Cu calm!

Imaginați-vă dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în România….

Mortalitatea în Suedia a fost mult peste medie în aprilie, că apoi să scadă până sub medie în luna septembrie. Asta a făcut pe câțiva dintre cei care nu înțeleg ce înseamnă o pandemie, să afirme că „epidemia s-a terminat în Suedia” și să tragă tot felul de concluzii aiuristice cum că măsurile de protecție nu folosesc și că în Suedia s-ar fi ajuns deja la imunitatea de turmă. Nimic mai puțîn adevărat.

În teorie, imunitatea de turmă e bună dar în practică, în lupta cu ACEST virus, imunitatea de masă nu e sigur că se poate obține deoarece NU SE ȘTIE CÂT TIMP, CEI TRECUȚI PRIN BOALĂ, AU ANTICORPI!

Mulți au trecut prin boală și nu mai prezintă anticorpi după 3-4 luni. Pot avea un grad de protecție prin activarea celulelor T dar nimic nu e sigur. Există cazuri și de reinfecție cu diferite deznodamânturi (toate scenariile între boală mai ușoară până la moarte! Am avut un asemenea caz la Sibiu! O asistentă medicală a decedat atunci când s-a infectat a două oară! ). Se vehiculează și ipoteza de o cronicizare a bolii!

Rata mortalității în Suedia, mai scăzută în ultimele luni, se explică simplu: accidentele de circulație și de muncă au scăzut. Mortalitatea în rândul vârstnicilor pe alte motive decât COVID-19, de asemenea (nu mai cad, nu se mai enervează și fac infarct, se plimbă în aer liber, nu mai stau în cafenele, restaurante, baruri sau la teatru și alte evenimente culturale, în contact cu mai multe persoane, deci nu se mai molipsesc cu gripă și alte boli etc)

Suedia nu are ca strategie imunitatea naturală de turmă! Acest concept a fost afirmat de nenumărate ori de către epidemiologul șef Andres Tegnell, dar se pare că totuși lumea nu înțelege. În Suedia s-au luat măsuri de izolare, câteodată chiar mai stricte decât în alte țări.

Singura diferența a fost că au fost voluntare! Deci au fost lăsate la latitudinea individului. S-a arătat direcția iar noi toți am fost responsabilizați ca să ne comportăm în așa fel încât să ajungem la obiectiv! Obiectivul a fost să diminuăm răspândirea infecției în așa fel încât sistemul sanitar să nu colapseze.

Deja din primăvară, deși nu am avut lockdown, majoritatea celor de 70+ ani s-au autoizolat voluntar, iar mulți dintre ceilalți și-au îngrădit voluntar activitățile.

Viața în Suedia NU ESTE NORMALĂ! Este diferită de cum e în alte țări datorită psihologiei poporului suedez care e natural individualist și respectă recomandările.

Circa 52% dintre suedezi locuiesc singuri! Bunicii nu locuiesc împreună cu nepoții și, în general, nu se îngrijesc de ei. Ieri, un medic suedez nu a vrut să urce în lift cu mine, chiar dacă respectăm regulă de stat spate la spate. Mi-a spus că după ce a văzut în repartul de terapie intensivă nu vrea să ia nici un risc!

Oamenii, în general, nu se mai întâlnesc social, păstrează distanța, lucrează de acasă, nu se mai fac conferințe, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori, se evită transportul în comun și călătoriile neesențiale. Aceste măsuri stricte de izolare au fost recomandate săptămâna trecută pentru 6,5 dintre cele 10 milioane de locuitori.

Vouă vi se pare o „viață normală”? Mie nu. Dar nu mă lamentez, mă conformez fiindcă eu vreau să fiu o parte din soluție nu o cauză a problemei.

Asta fac 80% dintre suedezi. De aceea nu avem lockdown, fiindcă noi ne autoizolăm singuri și facem ce ni se spune, cu toate pro- și contra acestui mod de trăi și de a reacționa.

Acest mod de a ajunge la conses și de a acționa unitar este specific poporului suedez. Iar strategia suedeză a ținut cont de psihologia poporului suedez și s-a pliat pe ea.

De aceea strategia suedeză NU SE POATE APLICĂ COPY-PASTE ÎN ALTE ȚĂRi! Fiecare țară trebuie să își croiască individual strategia. Putem însă învăța din greșelile și din lucrurile bune care s-au întâmplat în Suedia. Asta da!

„Modelul suedez” nu e să trăiești normal și să te infectezi la liber!

„Modelul suedez” e ca fiecare individ să adopte un comportament responsabil și să ajute la combaterea răspândirii epidemiei!”

308 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here