Caută
Close this search box.

„Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului acesta

lockdown

Dicţionarul Collins a anunţat că „lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020, an în care toate marile Guverne ale lumii au încercat să controleze pandemia de coronavirus.

Potrivit Collins, citat de Agerpres, cuvântul pe care îl defineşte drept „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice” a fost ales pentru că reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume”.

Şase dintre cele 10 cuvinte selectate pentru lista scurtă au fost asociate pandemiei. Printre acestea, se numără „coronavirus”, „autoizolare” şi „distanţare socială”. Collins a precizat că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului „lockdown”, în anul 2020, prin comparaţie cu doar 4.000, în anul precedent.

Printre cuvintele incluse pe lista scurtă s-a numărat şi „TikToker”, pe care Collins îl defineşte drept „o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video, pe TikTok”.

Cuvântul „BLM”, prescurtarea „Black Lives Matter”, a figurat de asemenea pe lista scurtă, notează DPA. Collins îl defineşte drept „o mişcare care face militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”. BLM a început sub forma unei mişcări online, declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în anul 2012, în Statele Unite.

La nivel mondial, au fost înregistrate peste 50,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri