Caută
Close this search box.

Medicul Mircea Manuc, scrisoare emoționantă despre profesorul Alexandru Oproiu: ”M-ați învățat să îngrijesc bolnavii, nu doar să îi tratez”

Medicul Mircea Manuc, unul dintre cei mai importanți gastroenterologi din România la ora aceasta, mărturisteste, într-o scrisoare emoționantă adresată profesorului Alexandru Oproiu, că a reprezentat idealul său în viață în ceea ce privește competența, integritatea, compasiunea, devotamentul, dragostea.

STIMATE DOMNULE PROFESOR OPROIU,

Dumneavoastră, împreună cu Doamna Dr. Carmen Oproiu, ați reprezentat pentru mine idealul în viață în ceea ce privește competența, integritatea, compasiunea, devotamentul, dragostea și nu numai … M-ați învățat sa îngrijesc bolnavii, nu doar sa îi tratez, să înțeleg boala, nu doar să o descopăr, să educ, nu doar să țin un curs. M-ați învățat să fiu om, nu doar un medic, coleg, partener sau mentor.

Din pacate, nu m-ați învățat să îmi iau rămas bun pentru ultima oară. E greu să cuprind în cuvinte tot ce aș vrea să vă zic, așa că recurg tot la învățămintele dumneavoastră. Atunci când am avut privilegiul să vă cunosc mi-ați spus : «Voi cei tineri vă credeți nemuritori pe lumea asta…. », și abia 20 de ani mai târziu am înțeles substratul acestui mesaj, deși atunci v-am contrazis. Ne îndreptăm cu toții către tărâmul celalat în mod firesc și inevitabil. Permiteți-mi ca în acest moment să vă contrazic pentru ultima oară.

Domnule Profesor, pentru o persoana ca dumneavoastră nemurirea există, sfidând legile naturii, pentru că în memoria mea și a tuturor celor care v-au cunoscut, stimat și iubit, veți rămâne pentru o veșnicie. După atâția ani de muncă și dăruire în acestă profesie, a venit momentul să vă odihniți.

Noi cei rămași, vă mulțumim pentru tot ce ați făcut și vă vom rămâne etern îndatorați. Rămane imensul regret că urmatoarele generatii nu vor mai avea privilegiul de a vă cunoaște și de a fi inspirați în a învăța ce înseamnă să fii un medic gastroenterolog și un om complet.

O simplă scrisoare de rămas bun către cel care a fost un mare DOCTOR, PROFESOR, PRIETEN, PĂRINTE SPIRITUAL și OM – PROFESORUL ALEXANDRU OPROIU” – este textul trimis redacției MagnaNews de către dr. Mircea Manuc, gastroenterolog la Institutul Fundeni din București, acolo unde Alexandru Oproiu a condus secția de gastroenterologie mulți ani.

Trupul neînsuflețit al profesorului Alexandru Oproiu a fost depus, marți, la Institutul Fundeni.

Profesorul Alexandru Oproiu a murit, la vârsta de 90 de ani.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea.

A absolvit în 1956 Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – București și este considerat formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri