Caută
Close this search box.

Ministrul Mediului promite că ”România nu va mai fi o țară sufocată de deșeuri”: Sistemul garanție-retur, finalizat VIDEO

Sistemul garanție-retur a fost tema de dezabatere de marți, din cadrul conferinței ”Deposit-Return System in Romania, from concept to implementation”, organizată de CursdeGuvernare.ro. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent online la eveniment, a declarat că ministerul pe care-l conduce a pus în dezbatere publică  proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare.

Implementarea acestui sistem este o soluție care poate scăpa România de deșeurile din ambalaje și, totodată, va asigura îndeplinirea obligațiilor față de UE – în caz contrar, se așteaptă amenzi usturătoare după 1 ianuarie.

Sistemul de garanție-returnare este probabil lucrul care mă interesează în acest moment la fel de mult cum mă interesează problemele pe care le avem cu pădurile din România. Mă interesează și mai mult că în ultimele luni de zile am muncit foarte mult la acest sistem. Suntem într-o fază incipientă. A fost promovat în dezbatere publică draftul de hotărâre. Aștept cu nerăbdare feedbackul entităților care vor fi impactate de acest sistem. Pe de o parte este grav că atât de târziu ne hotărâm să înființăm un astfel de sistem. Pe de altă parte, putem să beneficiem de experiența altor state membre, să înțelegem ce a funcționat mai bine, ce nu a funcționat așa încât atunci când promovăm legislația în România să ne asigurăm că respectă toate exigențele și cerințele anului în care trăim. În unele state membre astfel de sisteme au fost implementate în anul în care m-am născut”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Sistemul Garanție-Retur (SGR) funcționează cu suuces multe state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe deo parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național. Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din
primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Reciclarea doar pe hârtie. Incinerarea deșeurilor otrăvește Bucureștiul

Ministrul Mediului a vorbit și despre fapul că noi, românii, nu știm să reciclăm.

În România, dincolo de cifrele atât de mici pe care le anunțăm, de 13-14% rată de reciclare, cifre extrem de rușinoase în comparație cu statele civilizate, serioase la acest capitol, din păcate, adevărul este că nici noi nu știm cât reciclăm. Îmi spun colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu, care verifică modul în care se face reciclarea, îmi spun niște lucruri care mă îngrijorează profund. Că reciclarea care se face în România se face doar pe hârtie. Când verificăm cum s-a făcut, constatăm că reciclarea s-a făcut în fals, doar folosind hârtii”, a spus Mircea Fechet.

Unul dintre punctele sensibile atinse în dezbatere a fost și poluarea din București, subiect care a ajuns în ultima perioadă motiv de scandal politic.

”Toate deșeurile care se incinerează în mod ilegal în comunele din jurul Bucureștiului, am observat că multe dintre ele proveneau din deșeuri de ambalaje. Este dureros să constați, când se vorbește despre economia circulară, responsabilitatea extinsă a producătorilor, țintele ambițioase din 2030, 2050, să constatăm că în România ambalajele și reciclabilul care este o resursă extrem de valoroasă ajung la groapa de gunoi sau în depozite ilegale de deșeuri unde sunt incinerate și pun în pericol sănătatea populației. În România mor prematur din cauza poluării peste 23.000 de oameni”, a punctat ministrul Mediului.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre
supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Mircea Fechet, ministrul Mediului

E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deșeurilor predate de populație sau pentru sisteme automate, așa cum vedem în alte state europene. Populația își va primi pe loc garanția, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.
Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”, a mai precizat ministrul mediului, apelorși pădurilor, Mircea Fechet.

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri