Biserica diasporei române din Praga a ars aproape în totalitate, în urma unui incendiu care a mistuit monumentul istoric din lemn. Lăcașul de cult se află într-un parc public, din Grădina Kinsky.

Cea mai vehiculată ipoteză este cea a incendierii involuntare, de către oamenii străzii.

Turla din centru, de peste 17 metri înălțime, s-a prăbușit, obiectele de cult au fost distruse, iar primăria capitalei Cehiei a anunțat că va iniția o colectă publică, asumându-și refacerea integrală a lăcașului, informează G4Media.

Biserica românească a fost dată spre folosire Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia în 2008. Construcția monument istoric provine din vestul Ucrainei și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, transmite basilica.ro.

Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Primăria din Praga, proprietarul edificiului, îl va reconstrui. „Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”, a spus el.

„M-am gândit întotdeauna și la misiunea mea ca preot. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”, a mai spus parohul românilor din Praga.

Părintele Andrei Danciu a subliniat că bisericile unesc comunitățile românești din diaspora. La parohia sa se întâlneau românii din Republica Moldova, România și Ucraina, conform basilica.ro.

Biserica are hramurile Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt și aparține canonic de Biserica Cehiei și Slovaciei. Aceasta susține oficierea slujbelor în limbile materne ale minorităților, ceea ce a făcut posibilă funcționarea parohiei românești din Capitala Cehiei, conform basilica.ro.

434 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here