Caută
Close this search box.

Orban neagă existenţa unei priorităţi la vaccinare pentru miniştri, secretari de stat sau funcţionari

sputnik v

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu este stabilită nici o prioritate privind administrarea vaccinului COVID-19 pentru miniştri, secretari de stat sau funcţionari.

Documentul care a circulat în presă, conform căruia s-ar fi stabilit o prioritizare, a fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, care urmărea evaluarea ratei de acceptare a vaccinului, despre care spune că ar putea sosi încă din luna decembrie, în România.

Premierul a amintit că a fost adoptat un memorandum, prin care s-a înfiinţat un Comitet naţional pentru conducerea campaniei de vaccinare.

„Acest comitet va avea ca preşedinte pe colonelul doctor infecţionist Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul militar, secondat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

În componenţa acestui comitet vor intra toate structurile care au atribuţii în acest amplu program de vaccinare, care va presupune probleme de depozitare, de transport, de logistică, de asigurare a spaţiilor, de invitare a cetăţenilor la vaccinare”, a spus premierul.

El s-a referit şi la documentul care a circulat în presă, conform căruia s-ar fi decis o prioritizare a categoriilor care vor fi imunizate.

„A fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat (…) să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, vaccinul va veni în tranşe şi „este posibil să sosească primele cantităţi în decembrie”.

„Pe primul loc în ordinea de priorităţi sunt cadrele medicale care sunt în prima linie a bătăliei, urmează persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, cu alte boli, persoanele care pot să dezvolte forme severe, urmează cei care lucrează în zone critice, esenţiale, de exemplu servicii de apă, servicii de energie, servicii care sunt considerate strategice”, a arătat premierul.

Orban a precizat „că vaccinarea nu este obligatorie, dar este gratuită”.

„Statul va achiziţiona toate dozele de vaccin şi vaccinarea va fi gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a spus, precizând că se referă la „cei care sunt în planul de vaccinare”.

Ludovic Orban a spus că ar minţi dacă ar susţine că România este pregătită din punct de vedere logistic, pentru vaccinarea COVID-19.

„Ne pregătim, aşa cum se pregăteşte fiecare ţară. Nicio ţară nu este pregătită în momentul de faţă, noi trebuie să facem în interval de timp de aproximativ o lună pregătirile necesare, adică să achiziţionăm în regim de urgenţă toate capacităţile de depozitare la temperaturile care sunt recomandate. (…)

Trebuie pregătit personal medical, trebuie pregătită depozitarea regională. Practic, acest Comitet naţional pentru conducerea campaniei de vaccinare intră în funcţiune de mâine”, a declarat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri