Caută
Close this search box.

Procesul îmbătrânirii ar putea fi oprit sau chiar inversat!

Cercetătorii au descoperit o procedură care ar opri sau chiar inversa procesul îmbătrânirii.

Cercetătorii au descoperit că un protocol unic de tratamente cu oxigen de înaltă presiune într-o cameră de presiune poate inversa două procese majore asociate cu îmbătrânirea și bolile sale: scurtarea telomerilor (regiunile de protecție situate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule vechi care funcționează defectuos în corp. Concentrându-se asupra celulelor imune care conțin ADN obținut din sângele participanților, studiul a descoperit o prelungire de până la 38% a telomerilor, precum și o scădere de până la 37% în prezența celulelor senescente.

Un nou studiu realizat de Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel indică faptul că tratamentele cu oxigen hiperbar (HBOT) la adulții sănătoși pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire. În sens biologic, celulele sanguine ale adulților cresc de fapt pe măsură ce progresează tratamentele.

Studiul a fost condus de profesorul Shai Efrati de la Școala de Medicină Sackler și Școala de Neuroștiințe Sagol din TAU și fondator și director al Centrului Sagol de Medicină Hiperbară de la Centrul Medical Shamir; și dr. Amir Hadanny, ofițer șef de cercetare medicală al Centrului Sagol pentru Medicină și Cercetare Hiperbară de la Centrul Medical Shamir. Studiul clinic a fost realizat ca parte a unui program cuprinzător de cercetare israelian care vizează îmbătrânirea ca o condiție reversibilă.
Lucrarea a fost publicată în Aging pe 18 noiembrie 2020 (link direct studiu).

„De mulți ani, echipa noastră s-a angajat în cercetare și terapie hiperbară – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune la diferite concentrații în interiorul unei camere de presiune”, explică profesorul Efrati. „Realizările noastre de-a lungul anilor au inclus îmbunătățirea funcțiilor creierului deteriorate de vârstă, accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale.

Cercetătorii au expus 35 de persoane sănătoase în vârstă de 64 de ani sau peste, la o serie de 60 de sesiuni hiperbarice pe o perioadă de 90 de zile. Fiecare participant a furnizat probe de sânge înainte, în timpul și la sfârșitul tratamentelor, precum și un timp după încheierea seriei de tratamente. Cercetătorii au analizat apoi diferite celule imune din sânge și au comparat rezultatele.

Descoperirile au indicat faptul că tratamentele au inversat procesul de îmbătrânire în două dintre aspectele sale majore: telomerii de la capetele cromozomilor au crescut mai mult în loc să fie mai scurți, cu o rată de 20% până la 38%, în funcție de tipul celulei; iar procentul de celule senescente din populația totală de celule a fost redus semnificativ – cu 11% -37% în funcție de tipul de celulă.

„Astăzi, scurtarea telomerilor este considerată„ sfântul graal ”al biologiei îmbătrânirii, spune profesorul Efrati. „Cercetatorii din intreaga lume incearca sa dezvolte interventii farmacologice si de mediu care sa permita alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reusit sa realizeze acest lucru, demonstrand ca procesul de imbatranire poate fi de fapt inversat la nivel celular-molecular de baza.”

Până în prezent, intervenții, cum ar fi modificările stilului de viață și exerciții intense, s-au dovedit a avea un efect inhibitor asupra scurtării telomerilor, adauga dr. Hadanny. „Dar în studiul nostru, doar trei luni de HBOT au reușit să alungească telomerii la rate mult mai mari decât orice intervenții disponibile în prezent sau modificări ale stilului de viață. Cu acest studiu de pionierat, am deschis o ușă pentru cercetări suplimentare privind impactul celular al HBOT și potențialul său pentru inversarea procesului de îmbătrânire. ”

„În studiul actual, am dorit să examinăm impactul HBOT asupra adulților sănătoși și independenți care îmbătrânesc și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri