Caută
Close this search box.

Rafila, despre Slovacia care testează toată populația: „Nu am niciun fel de indicație de la OMS că un astfel de model ar fi aplicabil”

alexandru rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare a comentat la Digi24 modelul Slovaciei, care a decis să testeze toată populația. El spune că nu există indicații de la OMS că un astfel de model ar trebui urmat și de alte țări.

„Este doar modelul Slovaciei cu testarea în masă, nu există un alt exemplu. Eu nu am niciun fel de indicație din partea Organizației Mondiale a Sănătății că un astfel de model ar fi aplicabil. Ei au descoperit sub 1% dintre persoanele testate cazuri pozitive, pentru că testele pe bază de antigeni detectează numai persoanele la care există cantități mari de virus, așa că asimptomaticii, care de obicei au încărcături virale mai mici, nu sunt detectați prin acest tip de testare”, a spus Rafila la Digi24.

„M-aș concentra cu testarea PCR la contacții persoanelor infectate, iar testarea pe bază de antigen am putea să o utilizăm la camerele de gardă, pe de o parte, și pe de altă parte la toți pacienții care se prezintă pentru alte boli la spitale, ca să nu mai aștepte zile întregi ca să aibă acces la servciile de sănătate”, a adăugat el.

„Mi se pare esențial în perioada următoare, pentru protecția sistemului medical, ca Ministerul Sănătății să adopte recomandarea făcută de comisia științifică acum 2-3 luni în care personalul medical să fie testat periodic, astfel încât să nu ajungem în situația în care unitățile sanitare să nu poate funcționa la capacitate din cauza îmbolnăvirii personalului”, a mai spus medicul.

Rafila spune că e nevoie de creșterea capacității de testare, mai ales în anumite județe.

„Dacă intră noi laboratoare în sistem, trebuie să aibă personal calificat și control extern de calitate, care să certifice că rezultatele sunt de bună calitate”, a adăugat el.

Slovacia a anunțat că testează întreaga populație cu teste rapide antigen. Peste 3,6 milioane de cetăţeni, reprezentând circa două treimi din populaţia Slovaciei, au fost testați în weekend.

Potrivit datelor anunţate de premierul Igor Matovic, 38.359 dintre persoanele testate, respectiv 1,06%, au avut rezultat pozitiv şi trebuie să se autoizoleze la domiciliu; la fel şi persoanele care nu s-au testat.

Întrebat în legătură cu acest subiect, președintele Klaus Iohannis a spus că un asemenea scenariu aplicat României nu este luat în calcul pentru moment, pentru că că experții în sănătate nu oferă o garanție că testarea în masă ar aduce un rezultat elocvent.

„OMS nu recomandă testarea în masă, ci în baza unei anchete epidemiologice, așa cum se întâmplă în prezent la noi în țară. Asteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia și dacă pot fi trase concluzii de acoolo. Dacă sunt clare și recomandabile, ne putem face o gândire în acest sens”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri