Caută
Close this search box.

Scandal la Casa de Cultură a Studenților din București: Acuzații de hărțuire și abuz în serviciu

Acuzații grave de hărțuire și abuz în serviciu sunt lansate la adresa managementului Casei de Cultură a Studenților din București.

Acuzațiile vizează activitatea managerului Sorin Constantin Ganciu și a directorului adjunct, Dorin Adrian Coteț.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, coordonatorii culturali și artiștii reclamă că ”proiectele de mare succes cu o vizibilitate internă și internațională prin care promovăm valorile patrimoniale ale României și au executat realizatorii lor un într-un mod de-a dreptul brutal”.

Casa de Cultură a Studenților din București este locul în care s-a scris istorie, în care au debutat scriitori, actori, regizori care au devenit apoi nume de rezonanță națională și internațională. Aici au luat naștere proiecte care au inspirat, influențat și format generații la rând de studenți.
În Casa de Cultură a Studenţilor din București au activat și s-au lansat nume de rezonanță ale scenei și nu numai, din domeniul artelor teatrale și vizuale, muzicii și dansului, folclorului și educației într-o multitudine de forme, nume și personalități care coordonează în prezent diverse instituţii de cultură de importanță naţională, ori nume care au contribuit la prestigiul cultural al României, adevărați ambasadori culturali. Aici s-au dezvoltat proiecte cultural-artistice cu rezonanță istorică. Casa de Cultură a Studenților din București este menită să educe cultural studenții și tinerii care îi trec pragul, să le sprijine aptitudinile artistice pentru a le modela personalitatea și a crea frumosul”, precizează textul scrisorii deschise.

Redăm mai jos întreg textul scrisorii deschise:

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Domnului Klaus Werner Iohannis, Președinte al României

Domnului Ludovic Orban, Prim-ministru al Guvernului României

Doamnei Raluca Turcan, Viceprim-ministru al Guvernului României

Domnului Marian Ionuț Stroe, Ministru al Tineretului și Sportului

Senatul României, Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Camera Deputaților, Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport 

Societății civile

Mass-media din România

Reiterăm un al treilea apel public pentru a interveni instituțional și pentru a stopa seria de abuzuri care au loc la Casa de Cultură a Studențlor din București, abuzuri pe care le trăim de mai bine de opt luni de zile, de la instalarea noii conduceri intermare, formată din director Sorin Constantin Ganciu, detașat de la Direcția de Administrare a Fondului Locativ sect. 6, prin Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului, nr. 397/12.03.2020 și director adjunct Dorin Adrian Coteț (transferat de la CCS Galați, prin Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului nr. 535/28.04.2020.

După ce am semnalat grave derapaje în cele două scrisori deschise (părți integrante prezentei și anexate) ale artiștilor și angajaților Casei de Cultură a Studenților București, la care nu am primit nici un răspuns, noua conducere continuă seria de abuzuri, parcă interminabilă, trecând la faza execuțiilor și a hărțuirilor permanente.

Casa de Cultură a Studenților din București este locul în care s-a scris istorie, în care au debutat scriitori, actori, regizori care au devenit apoi nume de rezonanță națională și internațională. Aici au luat naștere proiecte care au inspirat, influențat și format generații la rând de studenți.

În Casa de Cultură a Studenţilor din București au activat și s-au lansat nume de rezonanță ale scenei și nu numai, din domeniul artelor teatrale și vizuale, muzicii și dansului, folclorului și educației într-o multitudine de forme, nume și personalități care coordonează în prezent diverse instituţii de cultură de importanță naţională, ori nume care au contribuit la prestigiul cultural al României, adevărați ambasadori culturali. Aici s-au dezvoltat proiecte cultural-artistice cu rezonanță istorică. Casa de Cultură a Studenților din București este menită să educe cultural studenții și tinerii care îi trec pragul, să le sprijine aptitudinile artistice pentru a le modela personalitatea și a crea frumosul.

Cu toate acestea, domnii directori au țintuit proiectele de mare succes cu o vizibilitate internă și internațională prin care promovăm valorile patrimoniale ale României și au executat realizatorii lor un într-un mod de-a dreptul brutal (ex: Fotogeografica, Locul II la Gala Tineretului 2019, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului; România Student Tour ce a promovat cu eforturi proprii considerabile inițiativa de a participa la „European Tree of the Year 2020”, unde România a obținut un onorabil loc 5, promovând valori ale patrimoniului natural și cultural, în fața unor națiuni cu potențial mult mai mare, precum Franța, Spania, Italia etc..;  Curtea Comedianților  a fost premiata la Gala Societății Civile; Festivalul de Teatru Studențesc ”Eugen Ionescu”; Mica Săptămână de Muzică Veche ; Stagiunile de teatru, folk, rock, …).

Zilele acestea trăim încă un atac fără precedent în cultura românească! Regizorul Mihai Serghei Todor a fost detașat de către conducerea interimară a Casei de Cultură a Studenților din București, exact în faza finală de organizare a festivalului ”Mica Săptămână de Muzică Veche”. A fost detașat împotriva voinței sale într-un câmp de activitate cu totul și cu totul altul, având o altă pregătire, cea artistică, un om care și-a dedicat viața educației culturale și susținerea aptitudinilor și aspirațiilor artistce ale studenților și tinerilor. Ani dea rândul, regizorul Mihai Serghei Todor nu a avut nevoie de concediu medical, coordonând proiecte culturale și trupe artistice și acum este într-o stare de depresie și stress în care nu a mai fost văzut (“episoade depresive în context reactive, anxietate difuză,  iritabilitate”), urmând a intra în concediu medical cauzat de starea de stres. Toate acestea se întâmplă după un alt episod de ”atac de panică”, înregistrat în data de 14 august a.c., de către Loredana Elena Apostu, consilier resurse umane, care a fost luată cu ambulanța direct din instituție, în urma unei discuții tensionate cu directorul interimar Sorin Constantin Ganciu.

De la venirea acestor directori trăim parcă sub asediul unor comisari de tip bolșevic, întrucât au creat o stare de stress continuă. Au călcat în picioare tot ceea ce reprezintă artă și cultură, au dat ordin de evacuare formațiilor artistice și au blocat activitatea curentă a referenților culturali. Opiniile angajaților nu sunt niciodată luate în seamă, iar în schimb primesc decizii pentru a derula activități care nu au legătură cu domeniul de activitate al instituției. Nu înțeleg deloc misiunea principală a Casei de Cultura a Studentilor, ducând-o în derizoriu. Pentru dumnealor, cultura nu este importantă. Cel mai important este interesul manipulatoriu. Consideră că activitatea cultural-educațională este o activitate prea costisitoare, în timp ce cheltuiesc bani pentru amenajarea unor spații destinate întâlnirilor publice neavizate si a altor activități nonculturale.

Abuzuri se înregistrează zilnic pe toate palierile instiuției, de la juridic, administrativ până la  resurse umane și sindicat (Sindicatul Liber și Independent al Casei de Cultură a Studenților București, a luat ființă în luna febrarie 1990 și a declarat această unitate de cultură, instituție apolitică), fapte semnalate în numeroase petiții, note și informări.

Mai nou, au trecut la forme de defăimare și denigrare a proiectelor și programelor culturale, a personalului și artiștilor, folosind public tot felul de inadjective (dinozauri, prăfuite, învechite etc) în fața altor organizații și instituții perstigioase cu care am colaborat de-a lungul timpului,  solicitând telefonic informații de la diverse instituții profesionale despre anumiți angajați ori  a cere controale pe timpul stării de urgență, sau cu dedicație pe anumite activități și compartimente. Toate acestea pe fondul unor mari încercări datorate situației pandemice cu mari neajunsuri, la care se mai adaugă stresul instituțional creat.

În tot acest timp încearcă din răsputeri să genereze o stare conflictuală artificială între organizațiile studențești și personalul CCSB. Menționăm faptul că cele trei mari federații studențești, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România își au sediul în Casa de Cultură a Studenților, iar la toate activitățile desfășurate de acestea în instituția noastră, personalul a răspuns exemplar.

Unghiul din care directorii interimari privesc acest centru cultural este cel al prestărilor de servicii pentru studenți și nu al educației prin cultură, confundă în permanență rolul și misiunea acestui mare centru cultural. CCSB a fost și trebuie să rămână o rampă de lansare și descoperire de noi valori culturale.

România a făcut o Revoluție în 1989! Și acum sunt întinate numele celor ce au făcut-o și ale celor care ulterior au apărat-o (a se vedea și relatările din primele două scrisori deschise anexate)!

 

Drept urmare atragem atenția public că vom depune toate eforturile pentru a recupera elementele de identitate culturală ale instituției, pentru a diversifica genurile de activitate, de la teatru, rock, folk, jazz, folclor, dans, tradiții populare, arte vizuale și pentru a redescoperi și promova valorile patrimoniului cultural și natural al României.

Am ajuns la capătul răbdării, la limita suportablului demnității umane și profesionale! Și ne punem în fieare zi întrebarea: Mai exista cineva care să cheltuiasca atâta energie în nimicirea a tot ce pare bun si viabil?

Prin toate aceste fapte relatate și care pot fi probate se impune revocarea conducerii actuale până la organizarea concursului de ocupare competentă a posturilor de director şi director adjunct de la Casa de Cultură a Studenților din București, în condiţiile legii, iar până la soluţionarea situaţiei propunem asigurarea unui interimat de către personal cu expertiză în domeniu.

Considerăm că este imperios necesară, atât în plan moral, social cât și profesional, o rezolvare a situației actuale de la Casa de Cultură a Studenților din București.

 

Solicităm public sprijinirea acestui demers pentru salvarea Casei de Cultură a Studenților din București, instituție ce a rămas în memoria colectivă ca un adevărat

”bastion de rezistență culturală”.

 

Semnatarii:

Todor Serghei Mihai – regizor, referent IA

Paul Bordaș – manager proiecte culturale, dr.în geografie, referent IA

Liliana Chiran – consilier juridic

Loredana Apostu, consilier I, resurse umanae

Sprânceană Ștefan – subinginer I, Președintele Sindicatului Liber și Independent CCSB

Rădulescu Tudorel – muncitor

 

Susținători/colaboratori/formații artistice:

Andreea Lupașcu  artist                                        Theo Boar artist  

Mihai Constantinescu   artist                                 Bebe Cezar Astur artist  

Mihail Vlahopol artist                                            Carmen Mărunțelu artist  

Mugurel Ene   artist                                               Gabriel Bălașa artist  

Silviu Iulian Sanda  artist                                      Robert Voicu artist   

Radu Gheorghe artist                                             Paul Ancuța artist   

Dan Secrieriu  artist                                                Iustin Petrosu artist   

Cătălin Petrosu  artist                                             Diana Frîncu student 

Alin Andrei Bîlcă student                                        Nicoleta Alexandra Fusea student

Andrei Dobor artist                                                  Daniel Nicolae Ionescu artist   

Lora Ionescu  student                                               Diana Stoica student   

Ana Maria Vladu student                                         Marius Stoica artist   

Daniela Chiriță studentt                                           Georgiana Dumitru student

Victor Apetri artist                                                   Mircea Rusu artist   

Melania-Renate Iojă student                                    Maria Toma-Mereuță student       

Marian Cosmin Avram   student                              Ioana Chelemindra student 

Silviu Bogdan Lixandroiu student                           Cătalin Cristea artist   

Bianca Alexandra Iamandei  student                       Dorin Andone artist   

Radu George  student                                                Toni Șeiărescu artist   

Victor Solomon artist                                                Florin Cristica artist   

Maria Cristica student                                               Doru Istudor artist   

Bogdan Valentin Berueucă artist                             Felician Sfura artist   

Victor Stephaovici  artist                                           Iris Andreea Petre student   

Diana Elena Petre  artist                                            Dan Iliescu artist   

Vladimir Cnejevici  artist                                          Ligia Necula  jurnalist                                                                 

Alexandra Marinescu  artist                                     Adriana Dănilă artist   

Valentina Coțofană  artist                                         Liviu Suciu fotograf

Carmen Stafie student                                               Bogdan Dumitrescu student

Gabriel Apostol artist                                               Leonard Dodon artist

Daniela Ruxandra Mihai artist                                Mădălina Apostol artist

Alina Svabuactivist

 

Pe linkul urmator pot fi gasite inca 149 de semnaturi la petitia online:

https://www.petitieonline.com/signatures/nu_suntem_de_acord_sa_aruncati_in_strada_artistii_                casei_de_cultura_si_angajatii_acesteia/

Formații artistice

TIMPURI NOI PASAREA COLIBRI
MIRCEA BANICIU&BAND MIRCEA RUSRU BAND
PACIFICA REMEMBER IOAN GYURI PASCU
SUNT UN FRATE TANAR
-(în onoarea lui FLORIAN PITTIȘ) THE BLUE WORKERS SOLARIS THE CROSSROADS STEMA KRATOS KEMP&S BANDIDOS GABI BALASA&BAND
KIF
TRUVERII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri