Premierii ungar şi polonez, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au confirmat, joi, la Budapesta, că ţările lor îşi vor menţine veto-ul asupra bugetului multianual al UE în cazul unei condiţionări a accesării fondurilor europene de evaluări privind situaţia statului de drept.

Cei doi au estimat că introducerea unei asemenea condiţionalităţi se poate face numai prin modificarea tratatelor UE în urma unei conferinţe interguvernamentale.

”Obiectivul nostru este să prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept în interiorul UE prin degradarea lui la un instrument politic. Condiţionalitatea propusă eludează Tratatul UE, foloseşte definiţii vagi şi termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancţiunilor şi nu cuprinde garanţii procedurale concrete”, explică cei doi lideri în declaraţia lor comună, prezentată de agenţia MTI, citată de Agerpres.

”Propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria”, a spus Viktor Orban într-o declaraţie de presă consemnată de agenţia EFE, adăugând că o asemenea condiţionalitate în UE ”va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”.

Legarea dezbaterii politice privind statul de drept de gestionarea economică a crizei provocate de pandemia de coronavirus este iresponsabilă, a mai declarat premierul ungar, susţinând că această criză necesită decizii economice rapide.

Mateusz Morawiecki a estimat că propunerea privind condiţionarea accesării fondurilor europene ”este motivată politic” şi ea ”ar putea conduce la dezintegrarea UE”.

”Propunerea noastră comună este să facilităm adoptarea rapidă a pachetului financiar prin stabilirea unui proces în doi timpi. Pe de o parte, să limităm domeniul de aplicare al oricărei condiţionalităţi bugetare suplimentare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii conform concluziilor Consiliului European din luna iulie.

Pe de altă parte, să discutăm în Consiliul European dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii. Dacă se decide astfel, atunci procedurile corespunzătoare prevăzute în Tratate, inclusiv convocarea unei conferinţe interguvernamentale, trebuie luate în considerare pentru a negocia modificările necesare ale Tratatelor”, menţionează cei doi prim-miniştri.

138 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here