Caută
Close this search box.

Uniunea Europeană cere încetarea confruntărilor din Etiopia

ue

Confruntările dintre armata etiopiană şi forţele rebele din Tigray, Etiopia, destabilizează în mod grav regiunea est-africană, a subliniat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a cerut încetarea ostilităţilor, transmite Reuters.

Sute de persoane au fost ucise şi peste 41.000 de oameni s-au refugiat în Sudan în luptele începute la 4 noiembrie în Etiopia.

”Mi-am exprimat îngrijorarea profundă cu privire la sporirea violenţelor etnice, la numeroasele victime şi la încălcările drepturilor omului şi ale dreptului umanitar internaţional”, a declarat Borrell, citat de Agerpres.

Etiopia a descris situaţia actuală drept o problemă internă de aplicare a legii, poziţie reafirmată miercuri de premierul etiopian Abiy Ahmed. ”Respingem orice interferenţă în afacerile noastre interne”, a spus el.

Şeful guvernului etiopian le-a acordat duminică seara un termen de 72 de ore forţelor rebele din regiunea Tigray pentru a se preda, în caz contrar urmând să fie lansată o ofensivă asupra capitalei regionale Mekelle.

Conflictul din Tigray a izbucnit la 4 noiembrie după ce premierul Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din regiunea nordică să reprime o revoltă a Frontului de eliberare populară din Tigray (TPLF).

TPLF, desemnat grupare rebelă, este şi formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

Abiy Ahmed a acuzat TPLF de trădare pentru că a atacat trupele federale, în schimb liderul grupării afirmă că ofensiva guvernamentală constituie represalii împotriva regiunii, după organizarea de alegeri locale în septembrie. Guvernul federal a amânat alegerile din cauza pandemiei de COVID-19, dar Tigray a mers înainte pe cont propriu şi a organizat un scrutin câştigat clar de TPLF.

TPLF a dominat multă vreme politica Etiopiei, însă după instalarea sa în funcţie, în 2018, reformistul Abiy Ahmed s-a aflat în conflict cu elitele din Tigray, înlăturând reprezentanţii Frontului din instituţiile guvernamentale şi publice. În 2019, premierul Etiopiei a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru reglementarea conflictului cu Eritreea învecinată, printr-un acord fragil de pace care acum pare în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri