Caută
Close this search box.

Vaccinul Covid-19 de la Moderna are o eficienţă de 94,5%

moderna

Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP, via News.ro.

Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.

Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnîvit doar cinci participanţi la testele clinice.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în cadrul populaţiei generale – acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei – eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Niciun bolnav grav de covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin – şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaşă în jurul punctului injecţiei.

”Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva covid-19”, îşi exprimă satisfacţia conducătorul Moderna, Stéphane Bancel.

”Această analiză intermediară pozitivă care provinde din testul nostru de faza 3 dă prinme indicii clinice care arată că vaccionul nostru poate preveni boala covid-19, inclusiv în forme grave”.

Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi. Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare – denumit faza 3 -, care a început în iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri