Caută
Close this search box.

VIDEO Cristian Diaconescu: Putin știe că Biden nu poate fi modelat numai printr-o relație personală

cristian diaconescu

Joe Biden este un om de echipă, care înțelege cu mult mai bine decât predecesorii săi situația României și o vede în context regional.

Avem oportunitatea să depășim problema vizelor și a liberei circulații în SUA, dar câți parlamentari români au anvergura necesară pentru a dialoga cu Congresul?, afirmă Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și al Justiției, candidat PMP pentru Senat, în Circumscripția București.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, Cristian Diaconescu a vorbit despre viitoarea Administrație Biden, în raport cu România, NATO, Rusia:

„Putin știe că de această dată are în față un președinte american cu multă experiență, care nu poate fi modelat numai printr-o relație personală.”

Totodată, Cristian Diaconescu a atras atenția că, în situația condiționării fondurilor europene de starea statului de drept, România trebuie să își elimine rapid toate vulnerabilitățile:

„Nu vreau să ajungem în situația să ne burzuluim politic la cei care ar face sesizări împotriva României și să rămânem cu frustrarea, dar fără bani”.

Mai jos, un fragment:

Președintele Putin a spus public că are o experiență tensionată cu administrațiile democrate. Nu s-a grăbit să recunoască victoria lui Joe Biden.

Putin știe că de această dată are în față un președinte american cu multă experiență, care nu poate fi modelat numai printr-o relație personală.

Va conta la Moscova, și nu numai, dacă SUA va finaliza sau nu a ieșirea din Tratatul Cer Deschis, cum se va poziționa în ceea ce privește acordul nuclear cu Iranul, în ceea ce privește Acordul de la Paris privind clima și în privința tratatelor privind reducerea armamentelor nucleare.

Probabil nu se va mai pune problema retragerii forțelor militare americane din Germania, nu cred că Biden va da un semnal contrar Rezoluției din Congresul american privind instituirea unui regim de sancțiune în legătură Nord Stream 2, coridorul de energie care leagă Federația Rusă de Germania, ocolind Ucraina.

Biden fiind un om de echipă, configurarea politicii externe americane va depinde și de partenerii pe care și-i va alege pentru Consiliul Securității Naționale, pentru consilierii de securitate și de politică externă, pentru conducerea Departamentului de Stat și a Pentagonului.

Este foarte posibil ca Susan Rice, fosta consilieră de securitate națională a președintelui Obama, să devină șefa Departamentului de Stat. E posibil să reapară Victoria Nuland în tabloul lideshipului american.

Mă aștept la o administrație americană care cunoaște în detaliu România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri