Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de peste 30 de miliarde de euro, este prezentat public acum, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

***

Klaus Iohannis

Traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu restricții și constrângeri ale căror efecte negative le-am resimțit din plin cu toții. Modelul guvernărilor anterioare bazat doar pe stimularea consumului a neglijat tocmai investițiile, care sunt baza dezvoltării unei țări.

Lipsa investițiilor în sănătate, educație, transport, energie constituie rezultatul unor măsuri și politici defectuoase. Vom implementa un nou model de dezvoltare, bazat pe investiții, inovare și competitivitate.

În urma unor negocieri intense și complicate, am obținut pentru România un pachet bugetar de circa 80 mld euro pentru următorii 9 ani. Este o oportunitate istorică de a dezvolta România.

România va putea utiliza peste 30 mld euro din facilitatea de reziliență. Propunem reforme și investiții cu efecte benefice directe asupra vieții românilor. E momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambițioase.

Mă refer, în primul rând, la investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente.

Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană.

România trebuie să se conecteze la realitățile zilelor noastre, inclusiv în ceea ce privește tranziția climatică și transformarea digitală, pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea noi locuri de muncă bine plătite.

Este timpul să răspundem adecvat în raport cu interesele naționale și strategice în privința transformării digitale și a tranziției verzi, să beneficiem de digitalizarea administrației, de inovarea proceselor tehnologice pentru a obține produse competitive și să accesăm competențele viitorului.

Doamnelor și domnilor,

În spiritul dialogului deschis și constructiv, Planul Național de Redresare și Reziliență este lansat astăzi în dezbatere publică. Rolul transparenței și al consultărilor este acela de a construi împreună România de mâine.

De aceea este important ca discuțiile pe marginea Planului, care vor avea loc în perioada următoare, să fie aplicate, fundamentate și să depășească paradigma populismului electoral, dar și promovarea de interese particulare.

Acest Plan este despre România și despre români și vă invit să îl tratăm ca atare, cu responsabilitate și bună-credință.

Cu toții ne dorim ca țara noastră să se dezvolte în următorii ani și am toată încrederea că vom depăși împreună dificultățile actuale, că vom pune bazele României Normale, ale României prospere și puternice în fața oricăror provocări, pentru a avea cu toții un viitor cât mai bun în țara noastră.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!

Ludovic Orban

Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă, de la aderarea noastră la UE. Vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar, pe care l-am avut vreodată la dispoziție.

Confruntați cu o criză fără precedent, liderii europeni au decis să acționeze sincronizat, pentru ca recuperarea să fie una comună. Acest plan de recuperare și reziliență e doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea României.

Planul trebuie văzut în complementaritate cu finanțările asigurate prin bugetul UE
Pe lângă resursele financiare de peste 30 de mld din acest plan, vom avea la dispoziție peste 46 mld euro pentru coeziune, agricultură, vom beneficia și d alte finanțări, Comisia Europeană a alocat în această săptămână o primă tranșă de 3 mld euro pentru susținerea companiilor și angajaților din domeniile afectate de pandemie.

Beneficiem și de o altă axă de finanțare, prin intermediul Fondului de modernizare. Toate aceste resurse financiare vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea economică a României.

Nu am să mă feresc să vorbesc despre alegeri. Oficialii europeni s-au obișnuit să aibă numai surprize neplăcute din partea fostelor guverne. Nu este indiferent cine va câștiga aceste alegeri.

Efortul de accesare a acestor resurse financiare nu poate fi făcut de oricine. E suficient să ne uităm la rata de absorbție, ca să vedem că cei care au guvernat înaintea noastră aproape că nu și-au dorit să folosească fondurile europene pentru a îmbunătăți viața românilor.

Efortul de a dezvolta, moderniza România va trebui să fie un efort de ansamblu al întregii societăți. Toți acești bani vor oferi o șansă la o viață mai bună pentru fiecare cetățean român.

Obiectivele noastre este să îi susținem pe toți aceia care merită o șansă de dezvoltare, care au proiecte serioase. Suntem pregătiți să punem în practică un plan de dezvoltare fără precedent.

Implementarea programului va presupune reforme ample ale statului, digitalizarea, creșterea competenței în sectorul public.

Vă garantez că tot acest efort va merita. În următorii ani, vom avea parte de o dezvoltare accelerată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here