Caută
Close this search box.

Viktor Orban: Ungaria s-a opus prin veto bugetului UE din cauza şantajului privind migraţia

ungaria

Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus pentru că Uniuniea Europeană ar fi forţat-o să accepte migraţia, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

Ungaria, alături de Polonia, şi-a exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de recuperare, spunând atunci că a făcut asta deoarece legea privind bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

„După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare”, a transmis Orban într-o declaraţie publicată de agenţia naţională de presă MTI.

„Sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie”

Premierul ungar a mai spus că Bruxellesul nu mai consideră că ţările care îşi protejează graniţele de migraţie respectă statul de drept, conform declaraţiei citate de MTI.

El a adăugat că Ungaria a acceptat în iulie fondul de relansare şi bugetul pe termen lung „deoarece suntem angajaţi faţă de solidaritatea europeană şi sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cât mai repede posibil”.

Bugetul şi fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migraţia.

Orban este un oponent ferm al migraţiei în masă, spunând că aceasta diluează identitatea naţională şi europeană. UE a iniţiat o procedură de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea normelor democratice.

În declaraţia transmisă miercuri, şeful guvernului de la Budapesta a insistat că Ungaria „aderă cu dedicare” la statul de drept, adăugând că actuala conducere a ţării s-a luptat în trecut pentru democraţie în faţa dictaturii comuniste.

El a mai spus că în dezbaterile despre migraţie din ultimii ani statul de drept a fost folosit ca o armă politică.

„În opinia noastră, a condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală, una care ar submina unitatea europeană. Orice nouă procedură care ar urma să sancţioneze statele membre nu ar trebui introdusă decât prin modificarea în unanimitate a tratatelor. Vrem ca statele membre partenere să adere la această cerinţă”, a declarat Orban.

Însă, potrivit unor analişti politici citaţi de Reuters, declaraţiile lui Orban urmăresc să atragă sprijinul votanţilor săi interni prin folosirea din nou a retoricii anti-migraţie.

UE va avansa fără ţările care blochează planul de relansare dacă nu se va ajunge la un compromis, avertizează Franţa

Uniunea Europeană analizează „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, informează AFP.

„Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice”, însă „vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează” planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept ‘istoric’ pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri