Caută
Close this search box.

1 Decembrie – Ziua Naţională se sărbătoreşte în pandemie discret, fără români în stradă. Cascada Niagara, iluminată în culorile drapelului românesc

1 decembrie

Ziua Naţională din 2020 este doar o ceremonie formală, din cauza restricţiilor impuse de măsurile de prevenire a noului coronavirus. Nu va fi nici o paradă. La Arcul de Triumf din Bucureşti vor participa aproximativ 150 de militari, precum şi oficiali de rang înalt, începând cu ora 11.00.

Se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie, pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Vor mai fi manifestări, în unele garnizoane, în care sunt dislocate mari unităţi militare, precum şi în afara teritoriului, cu participare restrânsă. Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Pe 12 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.

Te Deum de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj

Autoritățile județene din Alba au făcut modificări în programul manifestărilor din ziua de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Sunt incluse transmisiuni live și de la slujba Te Deum, de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” din Blaj, iar dezbaterea ”1 Decembrie 1918”, de la Sala Unirii, a fost împărțită în trei sesiuni.

Au fost modificate unele repere orare. Reamintim că de Ziua Națională majoritatea evenimentelor se desfășoară fără public și sunt transmise online, pentru a respecta legislația stării de alertă. Deocamdată, până în 30 noiembrie inclusiv, Alba Iulia se află în carantină.

Au rămas în program ceremonia militară de la ora 14.00 de la Monumentul Unirii, slujba Te Deum de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia (ora 12.00) și celelalte manifestări anunțate anterior.

Manifestări asemănătoare au loc în toată ţara, organizate de autorităţile judeţene. La Suceava de exemplu va avea loc o ceremonie, la Piaţa Steagurilor, din apropierea Palatului Administrativ.

Din cauza pandemiei de coronavirus, obișnuita paradă militară, care aduna mii de oameni pe străzile municipiului Suceava, nu va mai avea loc.

În schimb, oficialitățile sucevene și reprezentanții instituțiilor statului, în special cei ai Armatei, Jandarmeriei și Poliției, vor fi prezenți de la ora 12.00, pentru a marca evenimentul la un nivel restrâns, informează Monitorul de Suceava.

Autorităţile locale ieşene vor organiza, la Statuia Regelui Ferdinand, o scurtă manifestare dedicată Zilei Naţionale, în timpul căreia se va intona Imnul Naţional, moment urmat de un ceremonial religios şi o depunere de coroane, informează Radio Iaşi.

În cursul serii, Primăria Iaşi va organiza o scurtă manifestare, la Palatul Culturii, unde va fi arborat Drapelul Naţional, pe Turn, luminat cu reflectoare. Cu această ocazie, va fi aprins iluminatul de sărbători, dar fără a organiza vreo manifestare specifică

Opera Naţională Română Iaşi difuzează de Ziua Naţională a României Gala Premiilor Operelor Naţionale, Ediţia Centenar, la ora 18:30.

Ziua Naţională traversează Atlanticul.

Cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului românesc, pe 1 Decembrie, în onoarea Zilei Naţionale a României, în urma demersurilor făcute pe lângă Niagara Parks Commission, de Ambasada României de la Ottawa, şi de emisiunea TV „Noi, Românii”, difuzată în Canada, informează accentmontreal.com.

Tricolorul va fi proiectat pe apele cascadei timp de 15 minute, între orele locale 21:45 şi 22:00. Momentul va putea fi urmărit on-line pe www.cliftonhill.com.

Ziua Națională a României va fi marcată la Cluj, fără participarea publicului și fără tradiționalele spectacole, informează eClujeanul.

„Ne aflăm după mai multe luni în care eforturile făcute de noi toți pentru reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19, au solicitat atât resurse fizice, cât și o imensă forță interioară pentru a învăța să fim aproape de ceilalți și să-i sprijinim, chiar și fără a fi prezenți fizic lângă aceștia. Punerea pe primul loc a grijii pentru sănătatea celor dragi în momentele dificile este un act de responsabilitate și curaj.

La fel ca alte evenimente publice anterioare din acest an, manifestările prilejuite de Ziua Națională a României se vor desfășura fără participarea publicului, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de distanțare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19″, transmit autorităţile.

Program 1 Decembrie 2020, Cluj:

ora 11:00 la Catedrala Mitropolitană va avea loc Slujba de Te Deum
ora 12:00 la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, va avea loc, în prezența oficialităților, acordarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României și depunerea de coroane și jerbe.

Ceremonia pentru celebrarea Zilei Naționale a României la Cluj-Napoca este organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca și de Divizia 4 Infanterie ”Gemina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri