Caută
Close this search box.

Antrenor de genii şi vector AUR. Cazul profesorului Florin Colceag

florin colceag

Florin Colceag, puternic mediatizat în ultimii ani sub titulatura „antrenor de genii”, este un vector important al propagandei AUR.

Problemele școlii sunt folosite de noul partid populist-radical Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), intrat în parlament în urma alegerilor de duminică, pentru a-și întări imaginea după scrutinul parlamentar.

Cel puțin momentan, partidul nu deține pârghii politice de presiune asupra autorității și nici nu e în poziția politică să emită propuneri de miniștri.

Dar AUR folosește atenția mare primită din partea presei, în ultimele zile, pentru a emite astfel de propuneri și cereri – primele dintre ele fiind legate de deschiderea școlilor, respectiv de numirea unui ministru al Educației, în persoana profesorului Florian Colceag, promotor al conspirațiilor legate de vaccinuri, pandemie sau 5G.

Mai multe instituții media au preluat (aici o știre Mediafax, observă G4Media) o cerere a acestui partid – ce include contestatari ai pandemiei și ai obligației de a purta masca – ca Guvernul să redeschidă toate unitățile de învățământ.

De remarcat că liderul AUR citat, George Simion, evită în declarațiile sale pe această temă să facă referiri la conspirații sau la măsurile anti-Covid-19, criticate anterior de membri de seamă ai partidului.

El s-a limitat la a enumera probleme semnalate de ONG-uri și presă, de la măsura în care absența școlii față în față îi afectează pe multiple planuri pe copii, la echitate și la ceea ce se întâmplă în alte țări.

Mesajul principal: măcar grădinițele, școlile primare și gimnaziile să fie redeschise.

Apelul a fost preluat de unele publicații, deși este mai degrabă un exercițiu de imagine, pentru promovarea mesajului AUR pentru categorii mai largi de public: partidul nu are, în acest moment, instrumente să determine guvernul să îi acorde atenție la cerere, iar Guvernul nu are motive să îl bage în seamă pentru astfel de cereri, având în vedere că este un partid care nu este luat în calcul, cel puțin aparent, pentru guvernare sau pentru o alianță în parlament.

În aceeași logică vine și al doilea mesaj-cheie legat de educație, care a venit când același George Simion a anunțat pe Facebook:

“AUR îl propune pe Florian Colceag pentru postul de Ministru al Educației”.

Anunțul era însoțit de o poză, în care liderul partidului apare împreună cu profesorul menționat, care este pe cale să devină senator, după ce a candidat cap de listă, pentru AUR, în aceste alegeri, la Buzău (deși, potrivit Culturaladuba.ro, susține că nu ar fi membru al partidului).

Florian Colceag este un profesor de matematică implicat în programe pentru copii supradotați care, fiind curtat intens de presă, a devenit un promotor de seamă al teoriilor conspiraționiste, în media centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri