Caută
Close this search box.

Arhiepiscopul Hrisostomos al Ciprului s-a vaccinat. BOR, ambiguă în continuare

hrisostomos

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea al Noii Justiniane și Ciprului, întăistătător al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, s-a vaccinat a doua zi după ce și înalții ierarhi din Grecia au început să se vaccineze. În România, BOR continuă să aibă o atitudine ambiguă în privința vaccinării.

“Nu mi-a fost frică și aș dori să mulțumesc cercetătorilor care au inventat acest vaccin, pentru a ajuta oamenii să obțină anticorpi și să combată pandemia“, a declarat arhiepiscopul Hrisostomos.

Hrisostomos le-a cerut credincioșilor să poarte mască și să respecte regulile impuse de autorități, altfel vor fi probleme, anunță site-ul Parikiaki.

Până în acest moment, niciun înalt ierarh din Biserica Ortodoxă Română nu a anunțat că se va vaccina și nici nu a dat vreun mesaj de încurajare a vaccinării. Agenția oficială de presă a BOR, Basilica, nu a publicat nici măcar o știre despre debutul campaniei de vaccinare în România.

Singura reacție a oficială a BOR, legată de vaccinare, a fost în urmă cu 10 zile, când purtătorul de cuvânt al BOR i-a cerut voalat lui Klaus Iohannis să nu mai facă declarații publice despre vaccinare.

„În legătură cu ‘caracterul sigur al actului de vaccinare’, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat anterior că după Crăciun va începe campania de vaccinare anti-COVID, subliniind că toate vaccinurile „sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene, toate sunt eficiente, adică își fac efectul, toate sunt sigure”.

Comunicatul integral al Patriarhiei

Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare și speranță

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuală pandemie, însă Biserica nu se poate pronunță în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știință medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauza recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competențe și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teamă și ezitarea vor fi învinse de încredere și speranța.

Vasile Banescu
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri