Caută
Close this search box.

Bucureşti este înainte de o criză majoră de salubritate

salubritate

Au fost închise majoritatea stațiilor de sortare–reciclare a deșeurilor municipale, generate în București, iar operatorii de salubritate anunță Primăria Generală că își reduc activitățile, informează Digi24.

2021 este anul de raportare la UE, de către Ministerului Mediului, a datelor privind ținta de reciclare a deșeurilor, și anume reciclarea a 50% din deșeurile generate în anul acesta. În București, în acest an, avem o reciclare de doar 8% – 9%. Urmarea: infringement și penalități uriașe zilnice pentru România.

Altă țintă asumată de România este colectarea separată a deșeurilor menajere, astfel încât la gropi, dupa ce trec prin stații de sortare, să ajungă maximum 10% din deșeurile municipale. Acum, raportul e invers: 90% la groapă, 10% recuperare.

De la 1 ianuarie 2021, în București, conform obligațiilor asumate de țara noastră, este obligatorie colectarea separată a deșneurilor municipale biodegradabile. Cum, cine se ocupă, unde se vor duce deșeurile? Nu este clar, nu se știe.

Stația de sortare a Sectorului 3 a fost suspendată de Agenția pentru Protecția Mediului Bucuresti, săptămâna trecută. Deșeurile probabil vor fi duse direct la gropi diverse, nesortate.

Stația de sortare-valorificare Ulmeni Călăraşi, unde se duc deșeuri din trei sectoare din București, tocmai a fost suspendată de Garda de Mediu.

Stația de sortare – valorificare ECOREC Ilfov, cea mai mare din România, încă nu are autorizație de mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, cu toate că este depusă documentația de anul trecut.

Romprest Service, operatorul de salubritate din Sectorul 1, a luat decizia de a limita temporar și gradual activitățile din cadrul serviciului de salubrizare, începând cu data de 27.11.2020. Practic, Romprest anuntă că e posibilă sistarea serviciului public de salubrizare în Sectorul 1.

URBAN si ROSAL, operatorii de salubritate, preconizează o criză, pentru că nu vor mai avea unde duce deșeurile și acuză politici anticoncurențiale în domeniu.

Primăria Municipiului București a anunțat public săptămâna trecută că va iniția o „procedură de achiziție pentru delegarea activităţii de administrare a depozitelor de deșeuri”, deci duce o politică de îngropare a deșeurilor, nu de sortare şi valorificare a acestora.

Groapa Vidra Ilfov (Eco Sud SA), fără licență, primește deșeuri, fără a avea o stație de sortare cu randamentul cerut. Stațiile de sortare trebuie să aibă un randament de 75%, pentru materiale reciclabile, și de 25% valorificare prin incinerare, co-generare etc.

“În prezent, din cantitatea totală de deşeuri intrată în depozitul Vidra, sunt sortate manual PET-urile şi deşeurile metalice” – se precizează în solicitarea Vidra- Eco Sud, pentru revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu, depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri