Caută
Close this search box.

Când ajunge vaccinul Covid-19 la întreaga populaţie

vaccinul Covid-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va realiza în trei etape, în România. Specialiștii au definit însă și cât anume durează o etapă de vaccinare și au adaptat timpul de execuție al vaccinării la numărul de doze.

O vaccinare completă poate cuprinde una sau două doze, ceea ce arată că autoritățile române iau în calcul și vaccinurile care se află acum în aprobări, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului, respectiv serurile produse de companiile Moderna și AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford.

Dacă spre exemplu vaccinul Pfizer și BioNtech are două doze, situație similară și în cazul vaccinului dezvoltat de compania Moderna, lucrurile sunt puțin diferite în cazul vaccinului produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

În cazul acestui ser, se pot utiliza una sau două doze, în funcție de vectorul viral.

Potrivit unui document publicat pe site-ul oficial, dedicat campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19, se subliniază că în etapa I, în care vor fi vaccinate cadrele medicale, timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze.

De asemenea, se punctează că, în funcție de situație, vaccinarea se va realiza prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare.

În etapa a II-a, al cărei timp de execuție va fi stabilit tot în funcție de schema de vaccinare aleasă, sunt incluse populația la risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În cea de-a treia etapă, timpul de execuție, de asemenea stabilit în funcție de schema de vaccinare, cu una sau două doze, e inclusă populația generală.

Documentul prevede și criteriile care au fost luate în considerare atunci când aceste grupuri populaţionale au fost prioritizate. Acestea au fost, între altele:

– principiile de etică și echitate socială;
– criteriile epidemiologice;
– riscul de infecție cu SARS-CoV-2;
– riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;
– riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;
– activitățile esențiale care asigură bună funcționare a infrastructurii critice;
– în cadrul aceleași categorii pot fi prioritizate subcategorii, în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri