Caută
Close this search box.

Ce se va întâmpla, procedural, cu pacientul, la vaccinarea Covid

vaccin covid

Circuitul pacientului în centrele de vaccinare anti COVID-19 a fost stabilit. Documentul oficial, intrat în posesia Ziare.com, prevede și structura generală a centrelor de vaccinare, și modul în care acestea pot fi organizate, dar și ce se întâmplă în cazul în care pacientul ajunge la triaj și are o temperatură ce depășește 37,3 grade Celsius.

Ordinul semnat de Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Dezvoltării arată că vaccinarea se realizează pe bază de programare, pentru a evita aglomerația.

Persoanele se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din consiliul local, după caz. Centrele de vaccinare, peste 900 la nivelul țării, vor avea delimitate clar circuitele de intrare și de ieșire.

Pacienților li se va asigura necesarul de apă potabilă și menajeră, precum și iluminatul corespunzător și confortul termic. În ceea ce privește numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză, el este stabilit în funcție de vaccin.

„Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcție de numărul de doze de vaccin pe fiolă”, mai prevede documentul, conform căruia spațiile alocate centrului se aerisesc timp de 10 minute, la fiecare două ore.

La intrarea în centrul de vaccinare, personalul de pază sau personalul instruit verifică temperatura persoanelor, prin scanare. Cei care au o temperatură corporală de peste 37,4 grade Celsius nu se pot vaccina, fiind reprogramati.

În schimb, dacă persoana respectivă are temperatura mai mică sau egală cu 37,3 grade Celsius, ea este îndrumată spre recepție.

La recepție există minimum doi registratori. După ce persoana prezintă cartea de identitate, registratorul verifică programarea și persoana completează un chestionar de triaj pentru vaccinarea adulților.

I se înmânează în același timp un formular de consimțământ informat. Ulterior, persoana este direcționată la punctul de triaj medical.

Dacă în această etapă nu se identifică nici o contraindicație la vaccinare, persoana respectivă citește și semnează formularul de consimțământ și, ulterior, este direcționată către cabinetul de vaccinare.

Dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare, persoana nu e vaccinată și i se recomandă să se reprogrameze pentru vaccin.

Datele personale sunt scanate în punctul de vaccinare, unde se administrează și vaccinul, informațiile despre ser fiind introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

Dacă acest lucru nu este posibil, se va trece totul într-un registru în format de hârtie, adeverința fiind de asemenea una în format de hârtie.

Persoana care primește prima doză de vaccin este informată prin SMS/e-mail și este anunțată prin medicul de familie, pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

După administrarea serului, fiecare persoană este nevoită să ia loc în spațiul de supraveghere, pentru a fi monitorizate potențialele reacții post vaccinare. Timpul petrecut aici este de cel puțîn 15 minute, conform normelor în vigoare.

În caz că aceste reacții nu apar, pacientul poate părăsi incinta. Dacă apar reacții adverse post-vaccinale, acestea sunt trecute într-un registru de medic.

Un posibil șoc anafilactic este tratat în regim de urgență, cu echipament deja existent în centrele de vaccinare, ori cu intervenția urgentistilor, în caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri