Caută
Close this search box.

Cercetare intensă pentru descoperirea tratamentului universal contra oricărui coronavirus

coronavirus

Toate privirile sunt îndreptate acum asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, dar se fac pași rapizi în direcția găsirii unui tratament de succes împotriva Covid-19, scrie Der Spiegel. Iar teste inițiale, notează publicația germană, au fost încurajatoare.

„Eficace în 70% dintre cazuri, în 90%, chiar și în 95%”: Recentele anunțuri triumfătoare ale AstraZeneca, BioNTech și Moderna, bazate pe rezultatele preliminare ale studiilor clinice, dau semne că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi aprobat în curând.

Dar mai există o cursă farmaceutică – una care va fi la fel de crucială în lupta împotriva SARS-CoV-2 și a altor virusuri similare. Avansând, preponderent pe sub radarul public, cercetătorii din întreaga lume caută o terapie medicamentoasă pentru a-i ajuta pe cei care au contractat deja virusul. Există speranța că pacienții vor putea lua un inhibitor care se leagă de o enzimă importantă și o paralizează. Asta, speră cercetătorii, va împiedica replicarea virusului.

Virologul german Meike Dittmann, de la New York University School of Medicine, a testat în laborator o soluție de la Pfizer. Pe o placă Petri, a reușit să reducă semnificativ replicarea SARS-CoV-2. „Cred că inhibitorul este destul de promițător pe termen mediu”, spune Dittmann.

Alte laboratoare au raportat, de asemenea, descoperiri încurajatoare. Universitatea din Tübingen efectuează cercetări similare cu cele ale lui Dittmann, iar biochimistul german Christoph Nitsche, de la Australian National University, din Canberra, a reunit o echipă pentru a afla cum să blocheze enzima importantă. Numărul de experimente cu același accent a explodat în întreaga lume.

Dar pe ce ar trebui să se concentreze un astfel de agent? SARS-CoV-2 forțează drumul în celulele gazdă și preia controlul. Celulele sunt reprogramate și forțate să producă material genetic viral și proteine ​​virale – elementele constitutive ale mai multor virusuri. Un rol-cheie aici îl joacă o anumită enzimă, cunoscută sub numele de protează, care are capacitatea de a descompune proteinele.

Este posibilă întreruperea replicării virale în mai multe etape diferite ale procesului, dar mulți cercetători cred că proteaza este cea mai bună țintă. „Este ținta mea preferată în ciclul de viață al virusului”, spune Meike Dittmann. „Virusul are nevoie de protează imediat după intrarea în celulă, iar dacă proteaza este dezactivată, ciclul de viață este oprit înainte ca virusul să poată chiar începe să se multiplice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri