Caută
Close this search box.

CIADO – reacție la situația politicilor antidrog din România

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîțu, CIADO, cea mai cunoscută organizație care militează împotriva consumului de droguri, atrage atența asupra dezastrului din acest domeniu.

”În acest moment, Agentia Nationala Antidrog este lipsită de cele mai elementare pârghii privind actul de decizie. Directorul împuternicit a plecat prin concurs în misiune externă, directorul adjunct împuternicit cu preluarea atribuțiilor și-a anuntat ieșirea la pensie”, trage un semnal de alarmă CIADO, în documentul citat.

Redăm mai jos textul integral:

”Ne manifestam ingrijorarea profunda fata de situatia Agentiei Nationale Antidrog, Strategiei Nationale Antidrog 2021-2025, Planului de Actiune 2021-2025 si a Programului de Inters National (PIN)

In acest moment, Agentia Nationala Antidrog este lipsita de cele mai elementare parghii privind actul de decizie. Directorul imputernicit a plecat prin concurs in misiune externa, directorul adjunct imputernicit cu preluarea atributiilor si-a anuntat iesirea la pensie. Agentia Nationala Antidrog ce ar fi trebuit sa pregateasca si sa supuna dezbaterii publice Strategia Nationala Antidrog 2021-2025 inca din luna iulie, odata cu draftul emis de Comisia Europeana (atasamente Strategie UE, Strategie UE 1) pentru ca aceasta sa fie adoptata pana la final de an si sa isi produca efecte incepand cu luna ianuarie 2021, sa poata crea cadrul legal ministerelor, administratiei publice centrale si locale sa adopte Strategiile locale, sa stabileasca prioritatile, programele, resursele financiare, a preferat ca de fiecare data sa amane momentul pana la adoptarea de Parlamentul European a Strategiei UE. Aceasta practica este unica in Europa. Statele membre prin Agentiile Nationale avand deja procedurile indeplinite. Din pacate, pentru a treia oara in perioada Strategie 2008-2021 ne aflam in situatia intarzierilor nejustificate. Mai mult, desi Comisia Europeana, Consiliul European, Comitetul Economic si Social European (EESC)(atasament) la unison indica traficul si consumul de droguri ca preocupare majora privind securitatea europeana, autoritatile romane in continuare trateaza cu superficialitate acest aspect sub toate formele sale (legislatie, coerenta, resurse financiare etc). In acest moment exista la nivelul MAI, intentia ca Agentia Nationala Antidroga sa fie transformata intr-un simplu serviciu la IGPR, situatie similara anului 2010 ce s-a dovedit a fi o catastrofa. Constatam multe polite ce se platesc in interiorul MAI legat de Agentia Nationala Antidrog si asta ne dezarmeaza ca si societate civila responsabila.

Fata de cele enuntate mai sus;
Va rugam, sa ne comunicati care sunt intentiile Guvernului, MAI cu referire la Agentia Nationala Antidrog, cand va fi pusa in dezbatere noua Strategie Nationala Antidrog (ne ingrijoreaza ca ministerele avizatoare, conform practicii vor intarzia cel putin 6 luni avizele) cand va avea Agentia Nationala Antidrog o conducere stabila (2 ani a fost doar interimat si lipsa totala de constructie).

Ne-am adresat dumneavoastra atat sub aspectul bunei colaborari dintre societatea civila si autoritati, informarea dvstr in mod real si asteptand reactii din partea dvstr. Consideram ca prin pozitiile inalte ale demnitatilor statului roman, sunteti factori decidenti si daca intradevar problema consumului de droguri reprezinta o prioritate, lucrurile se pot rezolva.

Cu consideratie,

Presedinte CIADO – acad Constantin Balaceanu Stolnici
Director executiv – Gigel Lazar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri