Caută
Close this search box.

Colegiul Electoral din SUA confirrmă victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale

joe biden

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, informează marţi AFP.

În intervenţia sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden a îndemnat America să „întoarcă pagina”, în pofida refuzului lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea.

Fără a produce surprize, marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federaţiei americane, au confirmat victoria lui Joe Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Statelor Unite.

Dacă etapa votului marilor electori reprezintă în mod tradiţional o formalitate, Donald Trump i-a conferit anul acesta o importanţă deosebită, refuzând să accepte verdictul urnelor şi s-a făcut ecoul teoriilor conspiraţiei despre posibile fraude electorale.

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depăşită în favoarea lui Joe Biden luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate, potrivit Agerpres.

„În lupta pentru sufletul Americii, democraţia a câştigat”, a declarat Joe Biden.

„Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem pagina. Să ne strângem”, a adăugat Biden, în discursul din Wilmington, Delaware.

„Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic – nici măcar o pandemie sau un abuz de putere – nu poate stinge această flacără”.

Acestei etape procedurale i se acordă în mod tradiţional puţină atenţie. Dar anul acesta a fost transmisă în direct, după săptămâni de război de gherilă judiciară condus de Donald Trump, care s-a dovedit a fi un fiasco complet, dar care a întărit şi mai mult diviziunile interne.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state.

Joe Biden a câştigat un număr record de voturi – 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %)- cât a obţinut Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri