Caută
Close this search box.

Conf.Dr. Maria Nițescu: Masa de Crăciun, o adevărată provocare pentru organism. Sfaturi pentru mesele de sărbători

Conf.Dr. Maria Nițescu, medic primar Igiena Alimentației și Nutriție la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr.Matei Balș” ne dă ”rețeta” meselor de sărbători.

De asemenea, medicul Maria Nițescu a declarat pentru publicația noastră că, în contextul actual, recomandă petrecerea sărbătorilor de iarnă în familie.

Sfaturi pentru mesele de sărbatori

Mult așteptatele sărbători ale sfârșitului de an sunt aproape. De la mic la mare, ne pregătim cu mare bucurie să întâmpinăm Crăciunul – sărbătoarea Nașterii Domnului și zilele ce urmează.

În plină pandemie de COVID-19, petrecerea acestor sărbători ar trebui să fie limitată la familie, la cei cu care locuim. În acest fel evităm îmbolnăvirea celor dragi pe care, altfel, i-am fi dorit aproape.

Masa de Crăciun reprezintă o adevarată provocare atât din punctul de vedere al celui ce o pregătește, cât și pentru organism. Este vorba despre numeroasele preparate culinare tradiționale din carne de porc (caltaboși, tobă, lebăr, cârnați, friptură, sarmale, slănină, jumări etc), de salata de boeuf, precum și de produsele de patiserie (cozonac, plăcinte) care se găsesc din belșug pe masa noastră în aceste zile. Dacă la aceste alimente cu valoare energetică mare și cu un conținut crescut de grăsimi adaugăm și alcool în cantități semnificative, sigur că serviciile de ambulanță vor face cu greu față solicitărilor de asistență medicală.

Prin alegerile pe care le facem putem îmbina plăcerea de a consuma preparate tradiționale cu menținerea stării de sănătate sau dimpotrivă, putem avea parte de efecte adverse variate, de la o ușoară colică biliară la pancreatită acută. Sigur că într-o țară atât de bogată în tradiții cum este țara noastră, și tentațiile culinare sunt foarte mari, important este însă modul în care le gestionăm.

Prin urmare, este important să fim mai atenți la ce mâncăm, cât mâncăm și cum preparăm mâncarea în așa fel încât zilele ce urmează să fie dominate de bucurie, atât cât ne-o permit condițiile de pandemie.

Iată câteva aspecte de care ar fi bine să ținem cont:

– să manifestăm grijă cu privire la cantitatea de alimente pe care o consumăm, mai ales cand avem 2-3 feluri de mâncare la aceeași masă;

– să asociem preparatele din carne cu mai multe legume și cu mai puține cereale/cartofi;

– să fim atenți la durata meselor, aceasta putând influența considerabil cantitatea de alimente consumate;

– să ne organizăm mesele în așa fel încât să nu consumăm la o masă numai preparate tradiționale bogate în grăsimi, evitând astfel excesul de grăsimi și facilitând procesul de digestie;

– carnea de pasăre și peștele pot reprezenta alegeri mult mai sănatoase în locul cărnii de porc;

– alegerea metodelor de prelucrare termică este de asemenea importantă, prăjirea nefiind o opțiune sănătoasă;

– să nu exagerăm cu consumul de alcool, moderația fiind importantă și în acest caz (mesele bogate în grăsimi și alcool pot declanșa pancreatite acute);

– să nu uităm să consumăm apă, ceaiuri și cât mai puține băuturi răcoritoare îndulcite și carbogazoase, iar în cazul fresh-urilor din fructe, preparate în casă, un pahar pe zi este suficient;

– persoanele care au fost diagnosticate cu afecțiuni pentru care a fost prescris un anumit regim alimentar, ar trebui să consulte medicul curant despre alimentația acestor zile.

Un alt element esențial pentru menținerea sănătății vizează măsurile de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare și trichinelozei.

În acest context vom avea grijă să ne aprovizionăm cu alimente doar din unități autorizate sanitar-veterinar, să depozităm și să prelucrăm separat materiile prime crude (carne crudă, cârnați proaspeți) de alimentele prelucrate termic (brânzeturi, salate, mâncare gătită) și nu în ultimul rând, vom avea grijă la igiena mâinilor, a ustensilelor și a suprafețelor în contact cu alimentul.

Dacă la aspectele menționate mai sus vom asocia mișcarea în aer liber, atât cât este posibil în această perioadă, vom ajuta organismul să mai consume din surplusul caloriilor ingerate și, cu siguranță, vom avea o stare de spirit mai bună.

Foto: Facebook/Maria Nițescu

Sărbători fericite și multă sănătate, tuturor! – conf.dr. Maria Nițescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri