Caută
Close this search box.

CSAT se reuneşte by remote, pentru a adopta Strategia de vaccinare COVID-19

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru astăzi, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, prin videoconferinţă.

La reuniune, la care urmează să fie discutată Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, va participa şi premierul Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat vinerea trecută Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva SARS-CoV-2. Strategia a fost elaborată de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial aflat în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.

Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19, autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului, şi are la bază atât analiza situaţiei, de la nivelul naţional şi european, a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi, respectiv, a mortalităţii generate de COVID-19.

Strategia îşi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenţie COVID-19 la nivelul populaţiei României, dar şi crearea premizelor de operaţionalizare a activităţii de vaccinare împotriva coronavirusului, la nivel populaţional, ca parte integrantă a programului naţional de vaccinare.

Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor.

Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din România.

„Potrivit acestei strategii de vaccinare, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate sunt următoarele: personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii cheie pentru buna funcţionare a societăţii” a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

El a spus că după această etapă vaccinarea va fi disponibilă pentru toată populaţia.

„Estimarea este că în prezent 70% din totalul populaţiei ar fi putea fi implicată în această campanie de vaccinare. Este o campanie gratuită şi voluntară. Succesul acestei campanii de vaccinare depinde foarte mult de voinţa populaţiei, de conformarea cetăţenilor la această campanie şi în acest sens Guvernul face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca dezbaterea publică să sprijine această campanie pentru că aceasta reprezintă singurul remediu pentru a pune capăt pandemiei. Trebuie evitate politizările pe acest subiect pentru că în joc sunt viaţa şi sănătatea românilor şi chemăm alături toţi specialiştii în domeniu pentru sprijinirea eforturilor Guvernului de derulare a acestei campanii de vaccinare cu succes, în momentul în care vaccinul va fi disponibil” a adăugat Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri