Caută
Close this search box.

Cum ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi. Un spion FSB dezvăluie

aleksei navalnîi

Un spion rus, dintr-o echipă de elită a FSB, pus să-l urmărească pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a dezvăluit cum a fost otrăvit acesta: i-a fost pusă neurotoxina Noviciok în lenjeria intimă.

Dezvăluirea a fost făcută într-o convorbire telefonică de 45 de minute, ca urmare a demascării acestei unități de către CNN și site-ul de investigații Bellingcat, săptămâna trecută.

Potrivit CNN, Konstantin Kudryavtsev a vorbit și despre alte persoane implicate în otrăvirea lui Alexei Navalnii, în orașul siberian Tomsk, și despre cum a fost trimis să facă curat.

Dar agentul nu vorbea la telefon cu un oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei, așa cum credea el, ci chiar cu Navalnîi, care a fost la un pas de moarte, după incidentul din august, informează Ziare.com.

Putin a confirmat în principiu că agenții FSB l-au urmărit pe Navalnîi, dar a spus că, dacă Rusia l-ar fi vrut mort, probabil că l-ar fi terminat.

Ancheta Bellingcat-CNN a constatat că echipa FSB, formată din şase până la 10 agenți, l-a urmărit pe Navalnîi mai mult de trei ani. După identificarea celor mai mulți membri ai echipei, CNN și Bellingcat au încercat să îi contacteze pe ei și pe superiorii lor.

Un bărbat, Oleg Tayakin, le-a trântit ușa în nas reporterilor CNN, iar alții nu au răspuns deloc. În același timp, Navalnîi dădea telefoane. La început, el le-a spus agenților cine este și aceștia au întrerupt convorbirea. Însă, pentru ultimul apel, către Kudryavtsev, echipa sa a decis o altă abordare.

Navalnîi, care încă se recuperează într-o locație secretă din Germania, s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei, însărcinat cu efectuarea unei analize a operațiunii de otrăvire.

Numărului său de telefon i s-a atribuit o identitate falsă, respectiv numărul sediului central al FSB, potrivit echipei lui Navalnîi, iar convorbirea a fost înregistrată și ulterior furnizată CNN și Bellingcat.

După ce Kudryavtsev și-a confirmat identitatea, Navalnîi a spus că fusese însărcinat să obțînă „o scurtă relatare din partea membrilor echipei: ce nu a funcționat bine, de ce operațiunea din Tomsk cu Navalnîi a fost un eșec total?”.

Răspunsurile date de Kudryavtsev în apelul de 45 de minute oferă prima dovadă directă a implicării unității în otrăvirea lui Navalnîi. La un moment dat, își exprimă îngrijorarea de a vorbi pe o linie nesecurizată, dar Navalnîi, vorbindu-i foarte ferm, reușește să-l convingă că șefii cer un raport urgent și spune că „toate acestea vor fi discutate la Consiliul de Securitate, la cel mai înalt nivel. ”

Kudryavtsev a oferit o descriere detaliată a modului în care neurotoxina a fost aplicată pe o pereche de chiloți a lui Navalnîi. Navalnîi a întrebat: „Pe ce articol de îmbrăcăminte s-a pus accentul? Care este cea mai riscantă piesă de îmbrăcăminte?”

Kudryavtsev a răspuns simplu: „Chiloții”. Navalnîi a întrebat unde mai exact a fost aplicat Noviciokul. „Interior, între picioare”, a răspuns Kudryavtsev, potrivit CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri