Caută
Close this search box.

Cum arată noua structură a Guvernului Cîţu, după adoptarea OUG

guvernul

Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care reglementează noua structură a Executivului şi a ministerelor.

Ordonanţa de Urgenţă este promovată ca urmare a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1285 din 23 decembrie 2020, precizează un comunicat al Guvernului.

Atribuţiile viceprim-miniştrilor vor fi stabilite prin decizie a prim-ministrului, iar cheltuielile necesare desfăşurării activităţii se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prevede actul normativ, conform sursei citate de Agerpres.

De asemenea, se înfiinţează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – prin reorganizarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri; Ministerul Energiei – prin preluarea activităţilor şi a structurilor specializate din domeniul energiei de la Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – prin reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene; Ministerul Educaţiei – prin reorganizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării; Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – prin preluarea activităţii şi structurilor specializate din domeniul cercetării şi inovării de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv din domeniul comunicaţiilor de la Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

OUG mai stabileşte că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei îşi schimbă denumirea în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar Ministerul Finanţelor Publice îşi schimbă denumirea în Ministerul Finanţelor.

Totodată, actul normativ prevede şi înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Organizarea şi funcţionarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Autoritatea pentru Digitalizarea României va trece în subordinea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, miniştrii propun Guvernului măsuri de reorganizare a autorităţilor şi instituţiilor publice din subordinea Guvernului sau ministerelor, după caz, inclusiv proiectele de acte normative corespunzătoare acestora.

Potrivit aceluiaşi act normativ, Ministerul Finanţelor este autorizat să introducă modificările în structura bugetului de stat pe anul 2020, corespunzător prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocoalelor de predare-primire, protocoale care de încheie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri