Caută
Close this search box.

Declarație neașteptată. Ce se întâmplă cu masca de protecție după vaccinarea anti-Covid

raed arafat

Un reputat expert în sănătate publică precizează că este imposibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane, liniștindu-i, astfel, pe românii care, încă, sunt sceptici cu privire la siguranța dozelor care au ajuns, vineri, în țară. Răzvan Cherecheș a subliniat, totodată, că masca de protecție trebuie purtată chiar și după vaccinare.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că masca de protecție trebuie purtată și după vaccinare, până la atingerea imunității de grup.

“Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru. Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)”, a spus profesorul clujean.

Răzvan Cherecheș: “Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat”

Întrebat dacă persoanele care s-au vindecat de COVID-19 mai trebuie să se vaccineze, Răzvan Cherecheș a declarat: “Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă – imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea un nivel de prioritate extrem de scăzut”.

În continuare, expertul în sănătate publică a precizat că vaccinarea copiilor nu este o prioritate, deoarece categoria prezintă risc scăzut de îmbolnăvire.

“Încă nu trebuie vaccinați. Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluși copii între 12-16 ani, vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii”, a mai spus profesorul Răzvan Cherecheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri