Caută
Close this search box.

Detaliile viitorului Guvern: Cine vine, cine pleacă, cum se împart funcţiile între PNL-USRPLUS-UDMR (surse)

Odată stabilit candidatul pentru funcţia de prim-ministru, în persoana liberalului Florin Cîţu, partidele care vor forma viitoarea alianţă de guvernare pot trece la negocierile oficiale. Chiar dacă primele discuţii între PNL, USR-PLUS şi UDMR vor avea loc joi, la Parlament, se cunosc deja câteva detalii despre viitorul Guvern, stabilite de liberali urma discuţiilor informare cu viitorii parteneri şi a discuţiilor din interiorul PNL.

Potrivit unor surse politice, viitorul guvern va fi format din 18 ministere, faţă de 16 în prezent. Vor fi înfiinţate din nou Ministerul Turismului şi Ministerul Comunicaţiilor.

Ministerului Finanţelor ar urma să fie preluat de USR, numele vehiculat fiind cel al lui Claudiu Năsui, preşedintele USR Bucureşti. La schimb, PNL ar obţine susţinere pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie vizată de Ludovic Orban. În aceste condiţii, nu este exclus ca USR să preia preşedinţia Senatului.

Dintre actualii miniştrii, şanse mari să se regăsească şi în noul Guvern le au Raluca Turcan, vicepremier fără portofoliu, Lucian Bode, la Ministerul Transporturilor, însă fără Comunicaţii, Marcel Cioloş la Ministerul Fondurilor Europene, Virgil Popescu la Economie, fără partea de Turism.

Marcel Vela are şanse să rămână ministru la Interne, însă acest lucru nu este cert. Liberalii îşi doresc să păstreze şi Justiţia, însă nu este clar dacă tot pentru Cătălin Predoiu, în măsura în care acesta ar fi susţinut în continuare de Klaus Iohannis, sau pentru un alt ministru.

O situaţia specială este la Ministerul Dezvoltării, care este dorit de mai multe persoane de la vârful PNL, pentru relaţia specială cu aleşii locali. La Externe şi Apărare desemnările ţin exclusiv de Klaus Iohannis, Aurescu şi Ciucă având cele mai mari şanse să rămână pe poziţii.

Rămân deschise pentru partenerii PNL Agricultura, Munca, Sănătatea, Mediul, Educaţia, Sportul şi Cultura şi cele două noi ministere – Comunicaţii şi Turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri