Caută
Close this search box.

Din ianuarie, liberalii nemulțumiți pornesc atacul la Orban. Klaus Iohannis a cerut revoltaților din PNL un time-out

România va avea un nou Guvern până în Crăciun. Președintele Klaus Iohannis a impus această necesitate partidelor coaliției guvernamentale.

„Va fi un guvern de sacrificiu care va dura 6-7 luni” susțin lideri importanți ai PNL.

În după-masa aceasta, Klaus Iohannis îl va desemna pe Florin Cîțu premierul coaliției PNL-USR-Plus-UDMR în funcția de premier, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni cu președinții celor trei partide reunite.

Iar miercuri, noul guvern va fi oficializat și noii ministrii vor depune jurământul la Cotroceni.

Dar reglările de conturi din interiorul PNL nu îngheață. Dimpotrivă. Ele se coagulează tot mai accentuat și vor fi decontate începând cu luna ianuarie potrivit liderilor PNL. „Ciolaniada grețoasă din PNL” conform descrierii crizei din partid făcută de liderul liberal din Cluj, Alin Tișe, se va lăsa cu victime.

Klaus Iohannis a cerut revoltaților din PNL un time-out. Tensiunile majore din PNL au fost provocate de atitudinea lui Ludovic Orban care este acuzat de majoritatea liderilor liberali centrali și locali că a predat partidul partenerilor de coaliție doar pentru a-și asigura o
demnitate înaltă în stat.

Opozanții lui Ludovic Orban din PNL au precizat că au amânat pe moment revolta din partid dintr-un singur motiv. Au ascultat de solicitarea șefului statului care le-a transmis că în acest moment este esențial ca România să aibă un guvern.

Acesta este motivul pentru care deputații liberali au votat în bloc alegerea în miez de noapte a lui Ludovic Orban în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„Ludovic Orban a stabilit singur, fără să se consulte și cu noi, cine să fie liderii de grup ai PNL din Camera Deputaților și Senat” au afirmat persoane importante din partid.

„El a stabilit singur și funcțiile care revin PNL în Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senat precum și comisiile parlamentare obținute pentru partidul nostru. Deasemenea, și președinții comisiilor parlamentare care au revenit PNL”.

Din ianuarie, liberalii revoltați pornesc atacul la Orban. „În viitoarea sesiune parlamentară care începe pe 1 februarie vom schimba toate aceste decizii,, au precizat lideri importanți ai PNL. „Aceste decizii sunt valabile doar sesiunii parlamentare în curs care se termină peste câteva zile. Nu avea sens să extrapolăm acum tensiunile din partid, în Parlament”.

„În luna ianuarie ne vom grupa și vom decide în partid cine și ce funcții să ocupe în structurile Parlamentului și ale guvernului”, au tradus lideri importanți ai PNL atmosfera din partid.

Ținta liberalilor revoltați împotriva lui Ludovic Orban este luna mai când va avea loc Congresul PNL. Moment în care intenționează să îl schimbe pe acesta din funcția de președinte al partidului.

Conform protestatarilor, ei se bazează pe informația că președintele Iohannis dorește resetarea partidului de sus în jos, ceea ce implică în primul rând înlăturarea lui Ludovic Orban din șefia PNL.

Și, mai ales, președintele statului dorește reforma constituțională și reforma administrativă a țării, proiecte care pot fi atinse având ca partener un PNL puternic și reformist, nu un partid slăbit condus de un șef preocupat doar de persoana sa.

„Și președintele este foarte nemulțumit de modul în care Orban a tratat PNL la negocierile cu USR-Plus și UDMR. Nu s-a consultat cu partidul, a cedat ministerele economice puternice doar pentru a-și obține un colac de salvare”.

„Mesajul președintelui Iohannis în campanie a fost cel de dezvoltare economică a țării și de reformare a statului. Intenții greu de atins în urma cedărilor făcute de Ludovic Orban” au comentat liberalii.

Promisiunea grupului Orban – guvern nou în 6 luni. În încercarea de a temporiza revolta din PNL, șeful partidului și susținătorii săi le-au spus nemulțumiților că guvernul Cîțu va avea un parcurs scurt, de maxim 6-7 luni din cauza ineficienței de a rezolva problemele economice și sociale create de criza generată de pandemie.

Situație care va duce la o renegociere a ministerelor, respectiv la revenirea PNL ca principal partid de guvernare. Revoltații din PNL ne-au spus că nu cred în aceste mesaje, că nu urmăresc crearea de crize guvernamentale prin care să-și rezolve problemele din partid.

Și că momentul în care va fi instituit un nou guvern, scenariu pe care aproape toate partidele îl prevăd ca sigur în anul 2021, să aibă loc doar pentru că așa o cere situația.

Atmosfera tensionată dintre liberali este vizibilă. Apropiații lui Ludovic Orban au stat ieri separați de restul colegilor lor. Doar două exemple: deputatul PNL Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei ex-premierului Orban se mișca precipitat, cu telefonul lipit la ureche și cu o expresie îngrijorată. Nici un penelist nu se apropia de el.

Deputatul PNL Antonel Tănase, fostul șef al Secretariatului General al Guvernului se refugiase, singur, pe un fotoliu de pe holurile Parlamentului. Nu a socializat cu colegii lui în sala de grup a PNL.

Așadar, Ludovic Orban poate fi „greu de ucis”. El va încerca astăzi și mâine să tamponeze nemulțumirile de fond ale colegilor săi prin împărțirea celor nouă funcții de miniștri și a celor 50 de funcții de secretari de stat care au revenit PNL în noul guvern, câtorva dintre nemulțumiții din partid.

Lista funcțiilor guvernamentale care se află în buzunarul lui Ludovic Orban și nu în mapa viitorului premier Florin Cîțu mai cuprinde și șefiile unor agenții guvernamentale, societăți naționale, regii autonome, prefecturi și deconcentrate în teritoriu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri