Președintele în funcție Donald Trump continuă să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA 2020, chiar și după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden.

Un consilier de la Casa Albă a declarat pentru CNN că Trump va încerca să-și joace acum ultima sa carte rămasă: contestarea votului din Colegiul Electoral, în Congresul american. Probabilitatea ca actualul Congres să întoarcă rezultatul, deși există pe hârtie, este una extrem de mică, se arată într-o analiză New York Times.

Certificarea de către Colegiul Electoral a victoriei lui Joe Biden, în alegerile prezidențiale americane, îi lasă lui Donald Trump și suporterilor săi o ultimă șansă de a infirma acest vot. Iar această „ultimă redută” o reprezintă Congresul SUA, văzut drept ultima linie de apărare a lui Trump.

Conform calendarului acestor alegeri atât de disputate, pe data de 6 ianuarie 2021, voturile din Colegiu vor fi numărate și anunțate în Congres iar rezultatul final va fi certificat.

Procedura este una standard, formală și se repetă fără incidente notabile la fiecare patru ani când au loc alegeri prezidențiale în SUA: membrii Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA se reunesc în ședință comună și confirmă rezultatul votului din Colegiul Electoral.

Doar că de data asta lucrurile ar putea să arate diferit, iar Congresul SUA să se transforme în scena unei bătălii politice care ar putea să iasă foarte urât, se arată în analiza NYT.

Iar în cazul în care această „ultimă redută” a republicanilor pică, vicepreședintele Mike Pence, care e și președintele Senatului SUA, va avea ingrata sarcină de a confirma că Donald Trump este, oficial, un „loser”.

209 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here