Caută
Close this search box.

Dr. Valeriu Gheorghiţă anunță o nouă tranșă de vaccinuri, pe 28 decembrie

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi pe 28 decembrie și va conține aproximativ 150.000 de doze.

„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a declarat vineri dr. Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Întrebat despre intenţia mică de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă a arătat că aceasta „nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”.

Foto: Facebook

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60% – 70% din populaţie să fie vaccinată, pentru „a întrerupe cercul vicios” al infectării.

„Dar acest lucru depinde, bineînţeles, şi de participarea populaţiei şi va dura câteva luni. (…) Începerea vaccinării este un pas care, dacă este urmat corect şi făcut corect şi populaţia se convinge, răspunzând la întrebările lor, bineînţeles, de a se vaccina, când ajungem la 60% – 70% putem să spunem că cercul vicios poate fi întrerupt”, a punctat Arafat.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiţă, „la un nivel de acoperire vaccinală şi o imunizare colectivă la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecinţele negative diminuează substanţial, circulaţia virusului scade foarte mult şi atunci putem într-adevăr să vorbim de o relaxare a restricţiilor”.

El a spus că succesul acestei campanii depinde de „comunicare, de informare, de transparenţă, de onestitate, de prezentare a tuturor beneficiilor a importanţei vaccinării şi a riscurilor care sunt asociate acestor activităţi”.

„Cred că dacă, etapă cu etapă, vom prezenta publicului într-o manieră cât se poate de transparenţă, de deschisă şi de onestă informaţiile din surse oficiale şi validate şi verificate ştiinţific, cred că doar prin acest mod putem creşte credibilitatea, putem creşte încrederea populaţiei în vaccinare, pentru că, realmente, este cea mai sigură şi scurtă cale medicală, corectă, prin care noi putem să punem punct acestei pandemii”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au intrat vineri în România, pe la Vama Nădlac. Vaccinurile vor fi depozitate la Institutul medico-militar Cantacuzino, de unde vor fi distribuite în cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Dozele de vaccin vor fi transportate în gheață carbonică pentru a le păstra la o temperatură de -70 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri