Caută
Close this search box.

Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski

macron

Preşedintele Emmanuel Macron a discutat telefonic cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi cu cel ucrainean, Volodimir Zelenski, despre conflictul ruso-ucrainean, la un an după summit-ul care i-a reunit la Paris, pentru a găsi o soluţie în acest conflict, informează AFP, via Agerpres.

Şeful statului francez, care se află în izolare la reşedinţa oficială din Versailles, La Lanterne, a discutat mai întâi cu omologul rus, apoi cu cel ucrainean, despre „următoarele etape ale discuţiei”, planificate în special în cadrul Formatului Normandia (care reuneşte Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania), potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Anul trecut, pe 9 decembrie, cei trei preşedinţi şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit la Paris, prima întâlnire între liderii rus şi ucrainean, pentru a relansa procesul de pace. Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski şi-au comunicat atunci dezacordurile, afirmându-şi în acelaşi timp dorinţa de a le depăşi.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1.5 milioane de persoane strămutate. Intensitatea luptelor a scăzut semnificativ după acordurile de pace încheiate în 2015, dar procesul politic nu a progresat prea mult de atunci.

Într-un comunicat, Kremlinul a indicat că dialogul cu preşedintele Franţei s-a concentrat asupra situaţiei din Donbas şi din Nagorno-Karabah, a acordului privind programul nuclear iranian, dar şi despre situaţia din Siria şi Libia. Comunicatul nu menţionează printre subiectele abordate cazul opozantului Alexei Navalnîi, în contextul în care Rusia a anunţat marţi sancţiuni împotriva unor oficiali europeni ca represalii pentru măsurile adoptate în octombrie de UE după otrăvirea celui mai important opozant rus.

În dialogul cu preşedintele ucrainean, Emmanuel Macron a abordat, de asemenea, potrivit comunicatului preşedinţiei franceze, şi o „posibilă coordonare privind accesul la vaccinul (anti-COVID-19) în cadrul iniţiativei ACT-A”, un dispozitiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care are scopul de a se asigura că ţările bogate nu monopolizează tratamentele, testele sau vaccinurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri