Caută
Close this search box.

Etnologul Andrei Oişteanu despre prezenţa lui George Simion, la Timişoara: „Mai bine mort decât fascist!”

andrei Oișteanu

Prezența copresedintelui AUR, George Simion, la Timișoara, la ceremoniile dedicate eroilor Revoluției, îl revoltă pe cunoscutul scriitor, etnolog şi antropolog Andrei Oișteanu.

„Am avut un sentiment de greață când i-am văzut la TV pe cei din partidul neo-legionar AUR cântând Imnul golanilor. Asistăm la o blasfemie”, a scris Oișteanu.

„MAI BINE MORT DECÂT FASCIST. Am avut un sentiment de greață când i-am văzut la TV pe cei din partidul neo-legionar AUR cântând Imnul golanilor. Asistăm la o blasfemie. Evident, ei încercau să se legitimeze cu anti-comunismul Golaniadei de-acum 30 de ani (aprilie-iunie 1990). Dar declarația ‘Mai bine mort decât comunist’ este valabilă și lăudabilă doar dacă poți, cu aceeași răsuflare, să rostești și declarația ‘Mai bine mort decât fascist’.

Trebuie să te afli la egală distanță de comunism și de fascism, cei doi gemeni totalitari ai secolului XX, care – schimbați la față – mai mișcă și azi. Și unul și celălalt vizează aceleași năravuri ale unui regim dictatorial: antipluralism politic, antiparlamentarism, autoritarism, încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului etc. De aceea n-am agreat niciodată anti-fascismul clamat de comuniști și nici anti-comunismul clamat de fasciști. Confruntarea lor este doar un caft între două găști de derbedei.

(În paranteză, o anecdotă cu tâlc. O grupare de neo-naziști atacă cu pietre un miting de comuniști. Se iscă o bătaie generalizată. Poliția intervine să-i despartă. Un polițist arestează un manifestant mai violent, care, în drum spre dubă, îi strigă: ‘Nu mă aresta. Eu nu sunt comunist. Sunt anti-comunist!’ Polițistul îi răspunde: ‘Nu mă interesează ce fel de comunist ești’)

La fel de grețoasă mi s-a părut încercarea celor din conducerea AUR, în frunte cu Căpitanul lor, George Simion, de a confisca zilele acestea aniversarea Revoluției de la Timișoara și comemorarea morților-eroi. Spre cinstea lor, timișorenii nu s-au lăsat păcăliți și i-au huiduit, luându-i la goană de pe treptele catedralei.

Societatea Timișoara a publicat o declarație de presă, în care afirmă că nu îi agreează pe AUR-iști (ca să nu le spun AiUR-iști) pentru că sunt ‘un partid ultranationalist, în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției de la Sibiu și Timișoara’, parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman.

Cât despre ultranationalismul și xenofobia celor de la AUR, să ne aducem aminte de punctul 4 din ‘Proclamația de la Timișoara’ (martie 1990), manifest valabil și astăzi: ‘Pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi, și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în bună înțelegere.

Timișoara este un oraș românesc și european, în care naționalitățile au refuzat și refuză naționalismul.

Invităm pe toți sovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casă a Europei’”, a scris Oișteanu, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri