Caută
Close this search box.

Expert Forum: Call center pentru asistenţă electorală și platformă dedicată sesizării neregulilor

Alegătorii care au nevoie de informaţii sau sprijin cu privire la procedurile de votare în cele două zile ale alegerilor din ţară şi străinătate pot apela la centrul de asistenţă electorală organizat de Expert Forum, iar cetăţenii pot sesiza nereguli din ziua votului pe platforma o platformă online dedicată.

Pentru asistenţă electorală sunt disponibile numerele de telefon 0800 080 200 (gratuit, pentru România) şi +40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).

Jurişti şi experţi electorali răspund întrebărilor cetăţenilor.

De asemenea, platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranţă sanitară, paşii votării sau sesizarea birourilor electorale, în cazul unor nereguli, precum şi informaţii privind procedura de votare pentru persoanele carantinate şi izolate, care pot solicita urna specială.

Platforma include şi un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din ziua votului.

Organizaţiile membre ale campaniei FiecareVot monitorizează cele două zile ale votării în ţară şi străinătate cu peste 250 de observatori acreditaţi, fiind acoperite secţii de votare din Spania, Italia, Canada, Franţa, Belgia, Germania, Elveţia sau Marea Britanie, anunţă Expert Forum.

Totodată, observatorii sunt prezenţi în secţiile de votare pentru a asigura corectitudinea desfăşurării alegerilor parlamentare, dar şi pentru a colecta date care vor contribui la elaborarea unor recomandări pentru îmbunătăţirea procesului electoral.

Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicaţiei Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania.

Serviciul de asistenţă electorală este asigurat pentru alegerile parlamentare din 2020 în cadrul proiectului „Observatori pentru alegeri parlamentare corecte şi transparente”, derulat de Asociaţia Expert Forum în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislaţiei electorale şi de a asigura intervenţia în regim de urgenţă prin instrumente legale şi reacţii publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri