Caută
Close this search box.

Fiul lui Piedone, avocata Vicol sau fosta nevastă a directorului Goleac, printre ciudaţii viitorului Parlament

Costel Barbu, Laura Vicol, Nicoleta Goleac sau Steluța Cătăniciu sunt câteva din numele controversate care vor întră în parlament că urmare a rezultatelor obținute de PNL și PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Costel Barbu, de la Suhaia, în Parlament

Costel Barbu (PNL), fostul primar al comunei teleormănene Suhaia este omul de încredere al premierului liberal Ludovic Orban. Costel Barbu a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate în perioada în care era primar al comunei Suhaia.

Mai bine de doi ani în care a fost primar al comunei Suhaia, soția să i-a fost subordonată în cadrul primăriei Suhaia, fapt sesizat de Agenția Națională de Integritate.

Costel Barbu, cunoscut și sub porecla de Bitanu, a fost declarat incompatibil de ANI în anul 2013, și a pierdut funcția de primar în anul 2015. Ulterior, soția să a fost aleasă primar al comunei Suhaia.

Potrivit documentelor ANI, Costel Barbu s-a aflat în perioada 12.06.2008 – 10.11.2010 în relațîi ierarhice directe cu soția să, Polexia Georgiana Barbu, care lucra că referent în cadrul compartimentului de impozite și Taxe din cadrul primăriei Suhaia.

Erau zvonuri precum că soția primarului Costel Barbu lucra în primărie încă din anul 2004. Costel Barbu a atacat decizia ANI în justiție, dar degeaba. În anul 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins că nefondat recursul înaintat de Barbu Costel. După aceea, în anul 2016, soția să, Polexia Georgiana Barbu, a candidat și a câștigat funcția de primar în comună Suhaia.

Închisoare cu suspendare

În iulie 2010, Costel Barbu, primar de doi ani al comunei Suhaia, a fost trimis în judecată alături de alte 19 persoane pentru infracțiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniștii și ordinii publice și violare de domiciliu.

Dosarul penal a fost întocmit după ce Barbu, alături de sătenii din Suhaia, au luat cu asalt locuința construită pe malul lacului din localitate a unui om de afaceri. Pentru că afaceristul nu îi mai lasă pe săteni să pescuiască, primăria l-a dat în judecată și a câștigat dreptul oamenilor de a folosi baltă.

„În data de 12 noiembrie 2009, comisia județeană de punere în posesie a mers în comună, iar primarul, Costel Barbu a chemat la primărie mai mulți localnici, cărora le-a pus la dispoziție mijloace de transport, tractoare și buldozere, pentru a merge împreună la baltă. O parte dintre aceștia au mers împreună cu reprezentanțîi primăriei la locul unde trebuia să se bată țărușul, iar ceilați s-au deplasat la locuința lui Dinu Eduard”, a spus purtătoarea de cuvânt a Perchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, procuror Cocuța Evaterina Ruscu, citată de Adevărul.

„Puhoiul de oameni, aproximativ 200 de persoane s-a dezlănțuit la vederea oamului de afaceri și cu buldozerul au distrus gardul casei, au incendiat un autoturism Dacia, au răsturnat un Jeep și au spart geamurile de la casă și de la uși. Toate acestea se întâmplau în prezența edilului șef, care era urcat pe una dintre mașini și flutură titlul de proprietate al bălțîi”, a mai spus procuroarea.

Oamenii îi cereau omului de afaceri să plece din comună lor, lucru pe care acesta din urmă l-a făcut. Mascațîi nu le-au putut ține piept localnicilor. Deși echipaje impresionante ale S.P.I.R.-ului, dar și zeci de jandarmi au sosit la locul cu pricina, nu au putut să-i stăpânească pe cei revoltați. Mai mult decât atât, la evaluarea pagubelor, făcută de Dinu Eduard, acesta a observat că pe lângă bunurile distruse, îi lipseau două autovehicule, de tip ATV și ustensile pentru peste, a mai notat Adevărul.

În 2013, Costel Barbu a fost condamnat de judecătoria Zimnicea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii publice, sentința fiind menținută, prin decizie definitivă pronunțată în 2014, de Curtea de Apel București.

Nicoleta Goleac, căsătorită cu Goleac, de la ADP Sector 4

Nicoleta Goleac a fost subprefect al Capitalei din decembrie 2018-octombrie 2020. Anterior, ea a lucrat în MApN în funcția de consilier juridic (2017-2018). După anul 2000 a lucrat că avocat, mediator și practician în insolvență.

Până în martie 2018 ea a fost căsătorită cu Marian Goleac, fostul director ADP Sector 4, implicat într-un scandal de corupție. Potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 4, căsătoria a fost desfăcută din culpă exclusivă lui Marian Goleac. „Reclamanta păstrează numele dobândit prin căsătorie, acela de Goleac”, se arată în mînuță instanței.

Laura Vicol, avocata Alinei Bica

Avocata Laura Vicol, cunoscută pentru faptul că a aparat-o pe fosta șefa a DIICOT Alina Bica, a candidat la alegerile parlamentare pe listele PSD și a reușit să între în Parlament. Vicol a fost acuzată în trecut de DNA de mai multe infracțiuni, dar declarată nevinovată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alina Bica nu e singurul nume cunoscut aflat pe lista clienților Laurei Vicol. Pe ea s-au mai numărat și interlopul Marius Alecu, zis Bebino, unul dintre liderii Clanului Sportivilor, dar și fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare și fugit între timp din țară, mai precizează Libertatea.

Vlad Popescu. Piedone Jr.

Conform calculelor făcute de Monitorul de Suceava, Vlad Popescu ar urmă să ocupe un loc de deputat de la PSD.
Vlad Popescu este fiul lui Cristian Popescu Piedone și liderul PPU-SL Sector 5 București.

Vlad Popescu a devenit cunoscut după ce firma pe care o deține a încheiat mai multe contracte cu instituțîi subordonate Primăriei Sectorului 4 în perioada în care tatăl sau, Cristian Popescu Piedone, era primar. Vlad Popescu a fost cercetat de procurori și pentru că a plătit o chirie de 7 bani pe zi pe metrul pătrat pentru un teren închiriat în parcul Lumea Copiilor, amintește publicăția locală, dar dosarul a fost clasat.

Agenția Națională de Integritate (ANI) le-a cerut procurorilor să verifice un posibil conflict de interese penal în cazul lui Vlad Popescu, fiului fostului primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Asta după ce Societatea Sport Team Kart, al cărei unic asociat și administrator este Vlad Popescu, a încheiat, în 2013, un contract cu Administrația Domeniului Public a Sectorului 4, instituție din subordinea Primăriei, potrivit raportului ANI.

Contractul, încheiat pe o perioada de patru ani, prevedea că firma Sport Team Kart să plătească 21.648 de lei, în 2015, pentru 123 de zile, joi, vineri, sâmbătă și duminică, doar în perioada aprilie – octombrie.

Dacă analizăm prețul contractului, stabilit în comun cu ADP, rezultă o chirie 176 de lei pe zi pentru 2.234 de metri pătrați sau 0,07 lei/metru pătrat/zi.

Contractul era semnat pentru 400 de metri pătrați, însă, în realitate, suprafață ocupată din parc și măsurată de inspectori era de 2.234 de metri pătrați. Terenul se află în imediată apropiere a pistei de karturi din parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4 din Capitală.

Pentru anul 2017, contractul prevedea o chirie de 21.472 lei pe an, iar pentru 2018 și 2019 înțelegerea era pentru 21.296 de lei.

Primarul Piedone a semnat, în calitate de primar, două acorduri de funcționare pentru Sport Team Kart, societate unde fiul sau deține, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, calitatea de asociat unic și administrator.

După demisia din funcția de primar a lui Cristian Popescu Piedone, în urmă incendiului de la Clubul Colectiv și a protestelor de stradă, firma lui Vlad Popescu a cerut, pe 29 decembrie 2015, rezilierea acestui contract cu primăria condusă de tatăl sau. Contractul a încetat începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit inspectorilor ANI, alte două societăți care aparțîn copiilor fostului primar Piedone au primit autorizațîi semnate de fostul edil.

Astfel, God Trust Enterprises, care are că obiect de activitate desfășurarea activităților de restaurante, a primit trei acorduri și două autorizațîi de funcționare, la această firma fiind acționari fiul și fiica fostului primar.

În cazul Chocoland SRL, firma care are că obiect de activitate „comerțul cu amănuntul al pâinii, produse de patiserie și produse zaharoase”, Piedone a semnat un acord de funcționare. Societatea aparține fiicei acestuia, care are calitatea de asociat unic și administrator, punctul de lucru fiind pe Bulevardul Dimitrie Cantemir din Sectorul 4.

Pe 14 septembrie 2016, ANI a solicitat Parchetului de pe lângă ICCJ să îl cerceteze pe Cristian Popescu Piedone pentru conflict de interese.

ANI a precizat că fostul primar al Sectorului 4 a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare.

Eterna Steluța

Steluța-Gustica Cătăniciu este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal. În 2016, Cătăniciu a fost din nou aleasă, de dată această din partea ALDE, iar pe 30 iunie 2020, a trecut la partidul lui Dan Voiculescu, PP-USL.

Cătăniciu a fost membră în comisia specială care a modificat Legile Justiției, deși, conform instanțelor de judecată, ea nu ar avea dreptul, potrivit legii, să fie în Parlament.

Steluța Cătăniciu și-a luat licența în Drept, la Universitatea Babeș Bolyai, în urmă cu 20 de ani, după ce a absolvit Facultatea de Drept a Universității Dimitrie Cantemir, conform biografiei postate pe site-ul Camerei Deputaților.

Jurnaliștii de la Ziar de Cluj scriu că în perioada 2005-2008 Steluța Cătăniciu a reprezentat PDL în Consiliul Județean Cluj, după care a trecut la PNL, din partea căruia a fost consilier local la Cluj-Napoca până în 2012, iar ulterior deputat.

Steluța Cătăniciu a avut o decizie în instanța care îi interzicea să mai ocupe o funcție publică după ce ANI a constatat un caz de conflict de interese

Inspectorii de integritate au sesizat că, în 2009, în calitate de consilier local, avocata Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât în calitate de consilier local a participat la adoptarea unei hotărâri privind o societate cu care ar fi avut raporturi juridice.

În decembrie 2013, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate ANI, dar Cătăniciu a făcut recurs. În noiembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins recursul că nefondat, decizia fiind definitivă.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupă o funcție sau o demnitate publică pe o perioada de 3 ani de la dată rămânerii definitive a raportului”, spune legea.

În ciuda deciziei instanței, Steluța Cătăniciu a candidat la alegerile parlamentare din 2016, deși avea interdicție de a ocupă un loc în Parlamentul României, lucru confirmat chiar de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la solicitarea Ziare.com, în 2017.

Astfel, în octombrie 2016, AEP a precizat că BEJ Cluj fusese informat în legătură cu situația Stelutei Cătăniciu, deputat în funcție și candidat la Camera Deputaților din partea ALDE (locul 1 pe lista).

„Birourilor electorale de circumscripție le-a fost adusă la cunoștință, cu Adresa BEC nr. 149/C/BEC/SCD/2016, lista persoanelor în privința cărora s-a stabilit interdicția de a ocupă pe o perioada de 3 ani o funcție publică, în care figurează și doamna Steluța Gustica Cătăniciu”, se arată în răspunsul primit atunci la redacție.

Ziare.com a cerut o părere oficială de la conducerea BEJ Cluj.

„Candidatura doamnei Steluța Gustica Cătăniciu a fost admisă de către Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj prin Decizia nr. 14 adoptată cu majoritate de voturi (5 voturi ‘pentru’, 2 voturi ‘împotriva’) în ședința din dată de 29. 10.2016.

Membrii biroului electoral care au votat pentru admiterea candidaturii doamnei Cătăniciu au apreciat că la dată de 29 octombrie 2016 nu există nicio interdicție, atâta timp cât pe lista întocmită de ANI, comunicată prin adresa BEC nr. 149/C/13.10.2016, este specificat faptul că interdicția de 3 ani de a mai ocupă o funcție/demnitate publică începe de la încetarea mandatului de deputat 2012-2016.

Membrii biroului electoral care au votat împotriva au apreciat că, raportat la prevederile art.2, alin.6 din Legea 208/2015, coroborat cu art.58 alin.1 și art. 52 alin. 14 din aceeași lege, candidatura doamnei Steluța Gustica Cătăniciu nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi admisă. Atâta timp cât doamna Steluța Gustica Cătăniciu nu-și va putea exercită mandatul, această nu întrunește nici condițiile legale pentru a candida”, se arată în răspunsul oficial primit la redacție sub semnătură președintelui BEJ Cluj, judecătorul Monica Trofin.

ANI a informat Parlamentul cu privire la faptul că Steluța Cătăniciu (alături de alți aleși) nu poate ocupă funcția de deputat, cerând invalidarea mandatului ei.

Comisia de validare, însă, condusă de Florin Iordache, i-a validat candidatura Stelutei Cătăniciu.

Cazul Stelutei Cătăniciu a apărut în 2017 și în raport MCV, în care i se cere explicit lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, să revoce mandatul respectivului deputat.

Din funcția de deputat, Steluța Cătăniciu a contribuit la modificarea legii educației sexuală, depunând un amendament prin care educația sexuală e transformată în educație sanitară, iar predarea ei se poate face doar cu acordul părinților.

Singurul parlamentar ce nu a votat inițiativa „Fără Penali în funcții publice”

Deputatul clujean Steluța Cătăniciu a fost singurul parlamentar prezent care s-a abținut la votul inițiativei civice „Fără penali în funcții publice”, care a avut loc în dată de 14 iulie, în plenul Camerei Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri