Caută
Close this search box.

Germina Nagâţ susţine că au început presiunile asupra CNSAS, contra celor ce critică legionarii

germina-nagat
Germină Nagâţ, membru CNSAS, afirmă că ideile rasiste și extremiste sunt un pericol, indiferent de forma de agregare în care ajung să circule.
AUR nu e decât încarnarea lor, într-un proiect politic primitiv și delirant – un partid care, iată, a reușit marea surpriză electorală a deceniului. „Dar n-aș da vina pe astre sau pe ghinion pentru asta”, spune Nagâţ.
AUR n-a inventat nimic, explică aceasta, și n-a scos nimic din pălărie, fiindcă naționalismul, extremismul și rasismul bântuie libere prin România de foarte multă vreme.
Ca să fim cinstiți, bântuie de ani de zile. Imediat după Revoluție am trăit episoade care par greu de crezut azi, dar sunt reale.
De pildă, în Facultatea de Filosofie a apărut în ’90 o inscripție, pe ușa unui amfiteatru, care îndemna „jidanii” să plece din facultate.
Nimeni n-a pățit nimic, n-a fost nici o discuție despre asta, liniște deplină. Tot în primii ani după Revoluție am ascultat în aula Academiei discursuri în care se argumenta că gena românească e nemuritoare și ar supraviețui chiar și pe lună, dacă omenirea ar dispărea. Un astfel de discurs a fost primit cu aplauze furtunoase….
Au trecut anii și lucrurile nu s-au schimbat în bine, dimpotrivă, chiar dacă am intrat în NATO și în UE. Amintiți-vă de atacurile antisemite din „România Mare”, nesancţionate vreodată în Justiție – ni se spunea tot timpul că sunt pamflete și că sancționarea lor ar însemna o încălcare a libertății presei.
Nu știu cine a aruncat semințele din care a încolțit AUR-ul ăsta, mai degrabă aș zice că ele erau sădite încă din epoca Ceaușescu, despre care vă mai amintiți, cred că era un naționalist pur-sânge.
Dar otrava a circulat liber în democrație, iar acum ne trezim că, din cauza indolenței prelungite, suntem pe punctul să facem din nou o cangrenă.
Ni se tot explică ritos că interzicerea propagandei legionare sau comuniste înseamnă cenzură, suspendarea sau anularea democrației etc.
În realitate, combaterea oricărei forme de naționalism sau de extremism e un gest elementar de autoapărare, de imunizare obligatorie pentru orice comunitate.
Și imunizarea asta începe în școală, ca să nu ne mai minunăm atâta de ce au votat tinerii cu AUR, un partid care strânge semnături pe Instagram, pentru interzicerea muzicii rock.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri